Επιστρέφει η «αστυνομία» της αγοράς!!Το success story των ελληνικών τίτλων!!
Πώς οι κινήσεις που καταγράφονται στα ομόλογα λειτουργούν ως «χωροφύλακες» της δημοσιονομικής πειθαρχίας των χωρών
Ομόλογα: Επιστρέφει η «αστυνομία» της αγοράς – Το success story των ελληνικών τίτλων
Ναταλία Δανδόλου
09.01.2025 | 15:00
Σε μια νέα εποχή άτυπου ανταγωνισμού με τις κυβερνήσεις φαίνεται ότι έχουν εισέλθει οι αγορές ομολόγων, καθώς οι επενδυτές πωλούν κρατικό χρέος σε μεγάλες οικονομίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, ο βαρύς προϋπολογισμός δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου τον Οκτώβριο έχει προκαλέσει ξεπούλημα σε βρετανικά ομόλογα, ωθώντας την απόδοση του 10ετούς στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 και το κόστος επιτοκίου του τίτλου 30ετούς διάρκειας στο μέγιστο αυτού του αιώνα.
Η πολιτική κρίση της Γαλλίας έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού της σταθερά πάνω από αυτό της Ελλάδας, καθώς η χώρα αγωνίζεται να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της για το νέο έτος. Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,365%, έναντι 3,397% του γαλλικού.
Ομόλογα: Ρεκόρ έκδοσης στην Ευρώπη – Η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τη Γαλλία
Το success story στα ελληνικά ομόλογα
Εξάλλου, το 2024 ήταν σημείο καμπής για τα ελληνικά ομόλογα και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025. Σύμφωνα με τον Riccardo Abbona, Managing Director Head of DCM & Risk Solutions, Greece & Italy – Barclays η νέα σύνθεση της επενδυτικής βάσης, με επενδυτές να επανατοποθετούνται ελληνικά μετά από 10 χρόνια, επιβεβαιώθηκε από την προσθήκη 26 νέων λογαριασμών στη λίστα των Top-50 επενδυτών για ελληνικά ομόλογα του 2024.
«Υπάρχει μια αναβίωση του ακτιβισμού στην αγορά ομολόγων»
Το 2024, η Ελλάδα προχώρησε σε δύο πολύ επιτυχημένες νέες εκδόσεις αναφοράς με διάρκεια 10 και 30 ετών. Μέσω αυτών των δύο κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων, η Ελλάδα άντλησε 4 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ αντίστοιχα, ποσό ρεκόρ όσον αφορά τα εκδοθέντα ποσά και ταυτόχρονα διεύρυνε τη βάση των επενδυτών πραγματικού χρήματος κατά 30%, έχοντας επιτύχει νέα ρεκόρ όσον αφορά το μέγεθος των βιβλίων εντολών, την ποιότητα των επενδυτών και τη μείωση των περιθωρίων δανεισμού.
Η εικόνα στις ΗΠΑ
Μέσα στο γενικότερο κλίμα, η αμερικανική αγορά ομολόγων έχει πληγεί σημαντικά από ανησυχίες ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα δανειστεί ελεύθερα και θα μειώσει τους φόρους.
Καταλύτες όλων αυτών των κινήσεων είναι οι επενδυτές κρατικών ομολόγων που αναλαμβάνουν για άλλη μια φορά «τον ρόλο επιβολής της δημοσιονομικής πειθαρχίας», απαιτώντας υψηλότερες αποδόσεις κάθε φορά που τα δημόσια οικονομικά, επιδεινώνονται.
«Υπάρχει μια αναβίωση του ακτιβισμού στην αγορά ομολόγων», εξηγεί στους Financial Times, ο Robert Dishner, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στη Neuberger Berman. «Οι αγορές δεν έχουν συνηθίσει σε αυτό, όπως συμβαίνει συνήθως στον εταιρικό χώρο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η πίεση έχει «μεταφερθεί» στα χρεωμένα κράτη.
Ο υψηλός δανεισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid συνέβαλε σε σημαντική αύξηση του χρέους σε μεγάλες οικονομίες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το καθαρό δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ και τη Γαλλία φέτος και θα είναι κοντά σε αυτό το επίπεδο στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το spread της Γαλλίας με τη Γερμανία έχει ανέλθει στο υψηλότερο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης
Τα ετήσια ελλείμματα έχουν διευρυνθεί και αναμένεται να ξεπεράσουν το 7% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ το 2025, λένε οι αναλυτές. Η γαλλική κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα 5-5,5% του ΑΕΠ για το 2025.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απόφαση της κυβέρνησης των Εργατικών τον Οκτώβριο να χαλαρώσει την πολιτική σε σύγκριση με τα προηγούμενα σχέδια ενίσχυσε την ανησυχία των επενδυτών. Ο δημόσιος δανεισμός θα είναι 4,5% του ΑΕΠ το τρέχον οικονομικό έτος, σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, και εκτιμάται ότι θα μειωθεί στο 3,6% το επόμενο έτος.
Το premium κινδύνου
Η πρόσθετη απόδοση που ζητούν οι επενδυτές για το βρετανικό χρέος σε σύγκριση με τα γερμανικά 10ετή ομόλογα αυξήθηκε πάνω από 2,3 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο premium από το 1990 και ακόμη και πάνω από το επίπεδο που καταγράφηκε μετά τον προβληματικό προϋπολογισμό της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας για το 2022.
Το spread της Γαλλίας με τη Γερμανία έχει ανέλθει στο υψηλότερο από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, φτάνοντας τις 0,9 ποσοστιαίες μονάδες τον Νοέμβριο. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων των ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί από 3,6% τον Σεπτέμβριο σε σχεδόν 4,7% εκατό. To spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών διαμορφώνεται στις 80 μονάδες.
Τα sell-offs οδηγούν πολλούς αναλυτές να κάνουν συγκρίσεις με τους λεγόμενους «εκδικητές των ομολόγων»
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί πάντως, είναι ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να μειώνουν τα επιτόκια, τα οποία είναι συνήθως ο κύριος μοχλός των αποδόσεων των ομολόγων. Το selloff στα ομόλογα παρατηρείται κυρίως σε χρέη μεγαλύτερης διάρκειας.
«Μου αρέσει να πιστεύω ότι η αγορά κρατικών ομολόγων επιδεικνύουν σημαντική ωριμότητα», τονίζει από την πλευρά της η April LaRusse, επικεφαλής ειδικών επενδύσεων στην Insight Investment.
Συνήθως οι επενδυτές ομολόγων κινούνται πιο ήσυχα σε ότι αφορά στην επίδρασή της στη χάραξη πολιτικής, αλλά τα γεγονότα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία έχουν δείξει πώς έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις πιέσεις, πρόσθεσε η LaRusse. «Και πλέον λένε στις κυβερνήσεις ότι πιέζουν πολύ τα πράγματα».
Οι «εκδικητές» των ομολόγων
Τα sell-offs οδηγούν πολλούς αναλυτές να κάνουν συγκρίσεις με τους λεγόμενους «εκδικητές των ομολόγων» – μια ομάδα επενδυτών που οδήγησε σε αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990 ωθώντας σε υψηλότερες αποδόσεις. Αν και η ένταση του φαινομένου δεν είναι σε αυτά τα επίπεδα, οι διαχειριστές κεφαλαίων λένε ότι υπήρξε μια αποφασιστική μετατόπιση από την εποχή των χαμηλών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, όταν οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες ήταν η κυρίαρχη δύναμη στις αγορές ομολόγων.
«Πολύ υψηλά επίπεδα χρέους» σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν ενθαρρύνει τους επενδυτές να επαναλάβουν τον προηγούμενο ρόλο τους ως «αστυνομία για την ενεργοποίηση υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Peder Beck-Friis, οικονομολόγος στο fund Pimco, το οποίο διαχειρίζεται περίπου 2 τρισ. δολάρια.
«Δεν χρειάζεστε μεγάλα σοκ στη δημοσιονομική πολιτική ή τις πολιτικές ειδήσεις για να δημιουργήσετε μεγάλη [μεγάλη] αστάθεια» στις αγορές, πρόσθεσε.
Τα ομόλογα στην Κίνα
Καθώς η Κίνα πουλά μέρος από το απόθεμα εξωτερικού χρέους της και οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τους ισολογισμούς τους, «δεν έχουμε πλέον αγοραστή ομολόγων που δεν επηρεάζει τις τιμές», δήλωσε ο Niall O’Sullivan, αναλυτής στη Mercer, τονίζοντας ότι ως αποτέλεσμα αυτού «[οι αγορές ομολόγων] είναι περισσότερο μια ελεγκτική δύναμη».
Ορισμένες κυβερνήσεις δανείζονται υπερβολικά προκειμένου να τονώσουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνουν να καθησυχάσουν τις αγορές ότι τα σχέδιά τους μπορούν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών προειδοποίησε τον Δεκέμβριο ότι τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους ήταν «μία από τις μεγαλύτερες απειλές, αν όχι η μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία» και το υψηλότερο κόστος δανεισμού ήταν σημάδι ότι οι αγορές συνειδητοποιούν ότι θα πρέπει να απορροφήσουν περισσότερο χρέος .O.T.