Ισραήλ:Ο πόλεμος με τέσσερις χώρες κι ένα επικίνδυνο στοίχημα!!
Η απάντηση που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα κρίνει και την εξέλιξη της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Ρεπορτάζ
Αλέξανδρος Σιουτζούκης
Μόλις τρεις ημέρες μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ενώ αναμένεται η απάντηση του Τελ Αβίβ, μια δήλωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δείχνει τα σχέδια που υπάρχουν.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου απείλησε την Τεχεράνη, μετά την επίθεση της Τρίτης, λέγοντας ότι «Το Ιράν έκανε ένα μεγάλο λάθος και θα το πληρώσει».
Στις εικασίες που γίνονται για τους στόχους που θα επιλεγούν και την έκταση των ισραηλινών αντιποίνων, έχει αξία η αναφορά του πρόεδρου των ΗΠΑ ότι η κυβέρνησή του «συζητούσε» για πιθανά ισραηλινά σχέδια επίθεσης στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν.
Σε κάθε περίπτωση, ο κύκλος της αντιπαράθεσης μεγαλώνει εγκλωβίζοντας νέες περιοχές… Και ενώ οι βασικοί πρωταγωνιστές, απο την αρχή της κρίσης – ένα χρόνο πριν – δήλωναν σε κάθε τόνο την πρόθεσή τους να αποφευχθει η διάχυση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή, οι εξελίξεις είναι διαφορετικές.
Πόλεμος σε τέσσερις χώρες
Το Ισραήλ έως τώρα έχει πραγματοποιήσει επιθετικές ενέργειες εναντίον τεσσάρων χωρών: Του Λιβάνου, της Συρίας, της Υεμένης και του Ιράν παρα το γεγονός ότι στις τρείς πρώτες δεν εμπλέκονται άμεσα κρατικοί δρώντες αλλά οι ενοπλες δυνάμεις είναι φιλοιρανικές ομάδες και οργανώσεις.
Η επέμβαση στο Λίβανο που είναι σε εξέλιξη διευρύνει ακόμα περισσότερο την σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και πλέον η απάντηση που το Ισραήλ θα δώσει στο Ιράν, θα κρίνει και τις γενικότερες εξελίξεις.
Η επέκταση του πολέμου και ιδιαιτέρως οι πρόσφατες επιτυχίες των ενόπλων δυναμεων του Τελ Αβίβ δίνουν «πόντους» στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και διευκολύνουν την πολιτική του επιβίωση που τέθηκε σε αμφισβήτηση μετα την εκδήλωση της τρομοκρατικής επίθεσης που έκανε η Χαμάς , ενα χρόνο πριν, στις 7 Οκτωβρίου.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Αλλά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ενεργήσει εν θερμώ. Το στοίχημα δεν είναι εύκολο. Αυτήν τη φορά, μάλλον, θα υπολογίσει τη γνώμη των στενών του συμμάχων, όπως οι ΗΠΑ, που δεν επιθυμούν να ανοίξει έναν νέος κύκλος αντιπαράθεσης τον οποίο, όπως όλα δείχνουν, προσπαθεί να αποφύγει η Τεχεράνη.
Ηδη, από το ισραηλινό χτύπημα στη Δαμασκό τον περασμένο Απρίλιο, το Ιράν έστειλε εγκαίρως μηνύματα ότι δεν επιδιώκει κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή. Και αυτό διαμηνύθηκε και αυτήν τη φορά, παρά το γεγονός ότι η πυραυλική επίθεση ήταν αναβαθμισμένη.
Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη και η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δίνει μια «ιδανική ευκαιρία» στο Ισραήλ να «απαλλαγεί» από το Ιράν, που συνιστά για τους Ισραηλινούς και τη μεγαλύτερη απειλή. Ωστόσο, μια επιλογή σαν αυτή θα έχει τρομακτικές συνέπειες που αφενός δεν θα έχουν περιφερειακό χαρακτήρα και αφετέρου κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Στην Ουάσιγκτον, βλέπουν ότι η κλεψύδρα τελειώνει. Οι αμερικανικές εκλογές πλησιάζουν και τα περιθώρια στενεύουν, ειδικά αν το Ισραήλ έχει αποφασίσει «να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή», όπως υποστηρίζει η Wall Street Journal.O.T.