Χρηματιστήριο Αθηνών:Ροκανίζει κι άλλες μονάδες η συσσώρευση!!Η πολύμηνη φάση της συσσώρευσης έχει κουράσει εγχώριους επενδυτές που με την πρώτη ευκαιρία ολίγων αποδόσεων προχωρούν σε ρευστοποιήσεις!!
Η πολύμηνη φάση της συσσώρευσης δείχνει να έχει κουράσει αρκετούς εγχώριους επενδυτές που με την πρώτη ευκαιρία ολίγων αποδόσεων προχωρούν σε ρευστοποιήσεις
Ρεπορτάζ
Αλεξάνδρα Τόμπρα
10.10.2024
Μεταξύ θετικού και αρνητικού προσήμου βρίσκεται και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, μην μπορώντας να εκδηλώσει μια αντίδραση στην πίεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες αρκετών τίτλων του.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,07% στις 1.418,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 44,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,7 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.434,81 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,39% στις 1.197,99 μονάδες.
Παραμένει σε συσσώρευση
Η πολύμηνη φάση της συσσώρευσης δείχνει να έχει κουράσει αρκετούς εγχώριους επενδυτές που με την πρώτη ευκαιρία ολίγων αποδόσεων προχωρούν σε ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση κερδών. Το αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε ένα rotation στους τίτλους που δίνουν καθημερινά τη σκυτάλη της ανόδου και της πτώσης, χωρίς επί της ουσίας η αγορά να βγαίνει από το εύρος που διαπραγματεύεται το τελευταίο διάστημα.
Απόρροια της παραπάνω εικόνας είναι η αγορά να συνεχίζει να χάνει πολύτιμες ευκαιρίες και χρόνο να συμπορευτεί με τα «ξένα» τα οποία – έστω με φυσιολογική διστακτικότητα – διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ. Διότι καλό το rotation τίτλων αλλά εξ’ ορισμού δεν μπορεί να οδηγήσει μόνο του τον ΓΔ προς τα υψηλότερα επίπεδα.
Επίπεδα που δείχνουν να μην επιτυγχάνονται ούτε με την απόφαση του FTSE να σηματοδοτήσει την εν δυνάμει αναβάθμισή του ΧΑ στο «κλαμπ» των αναπτυγμένων αγορών. Άλλωστε, ήρθε και η JP Morgan που ανέφερε ότι εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, δηλαδή της αναβάθμισης, τότε θα υπάρξουν εκροές 1,83 δισ. λόγω εξόδου από τους δείκτες FTSE EM και εισροές 1,75 δισ. από τους δείκτες FTSE DM. Επομένως, το ισοζύγιο θα είναι αρνητικό, δηλαδή εκροή ~75 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα, προβληματίζοντας την αγορά.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Cenergy υποχωρεί κατά 2,53%, με την ΕΥΔΑΠ να χάνει 1,44%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Πειραιώς, Λάμδα, Jumbo, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.
Στον αντίποδα, η Autohellas κερδίζει 1,16%, με τις ΔΑΑ, Coca Cola, Τιτάν, Σαράντης, ΕΛΧΑ, Aegean, ΔΕΗ, Εθνική, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή να κινούνται ήπια ανοδικά.