Τράπεζες:Άλλαξαν πίστα και βλέπουν ισχυρή κερδοφορία!!
Τα μηνύματα των CEOs Πειραιώς Χρ. Μεγάλου και Εθνικής Π. Μυλωνά
Αγης Μάρκου
Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο των ελληνικών τραπεζών για τη διατήρηση της κερδοφορίας τους στα πολυετή υψηλά της τελευταίας διετίας, με κεντρικό όχημα την ανάπτυξη των εργασιών τους.
Μετά την επιτυχημένη εξυγίανση των ισολογισμών τους, την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού τους, που οδήγησε σε μείωση του κόστους λειτουργίας, αλλά και την ενίσχυση των κεφαλαίων τους τόσο με οργανικό τρόπο, όσο και μέσω ομολογιακών εκδόσεων, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεών τους.
Ενδεικτικό της αισιοδοξίας των τραπεζικών διοικήσεων για την πορεία των μεγεθών τους τα επόμενα χρόνια είναι το επιχειρησιακό πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς που παρουσίασε χθες ο CEO της Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών καταστάσεων του 2023.
Ο συστημικός όμιλος ξεπέρασε όλους τους στόχους που είχε θέσει για το σύνολο της χρήσης και αναμένει τη διαμόρφωση του ετήσιου καθαρού αποτελέσματος στη ζώνη του 1 δισ. ευρώ έως το 2026, παρά την αναμενόμενη υποχώρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων.
Η πιστωτική επέκταση
Στήριξη στην οργανική κερδοφορία του κλάδου αναμένεται να προσφέρουν οι νέες εργασίες στις χρηματοδοτήσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, η καθαρή πιστωτική επέκταση από τα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ στο σύνολο της αγοράς το 2023 θα αυξηθεί σταδιακά έως και τα 8 δισ. ευρώ την ερχόμενη τριετία.
Το 2024 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στη ζώνη των 5 – 6 δισ. ευρώ, το 2025 στα 6 – 7 δισ. ευρώ και το 2026 στα 7 – 8 δισ. ευρώ.
Κινητήριος μοχλός αναμένεται να αποτελέσουν οι εκταμιεύσεις δανείων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ από την ερχόμενη χρήση οι τράπεζες βλέπουν ουσιαστική βελτίωση και στη λιανική τραπεζική.
Ταυτόχρονα, προβλέπουν σημαντική αύξηση των εσόδων από προμήθειες, μέσω της ανάπτυξης των εργασιών στη διαχείριση διαθεσίμων πελατείας και στα τραπεζοασφαλιστικά προγράμματα.
Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς αναμένει αύξηση των ετήσιων καθαρών εσόδων από προμήθειες κατά 40% έως το 2026. Συγκεκριμένα, από τα 500 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν στα 600 εκατ. ευρώ το 2024 και το 2025 για να αναρριχηθούν στα 700 εκατ. ευρώ το 2026.
Το ψηφιακό άλμα
Παράλληλα, οι τράπεζες στοχεύουν στη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους μέσω των νέων τεχνολογιών, στο πλαίσιο του εν εξελίξει ψηφιακού τους μετασχηματισμού.
Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κατά την χθεσινή παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ομίλου υπογράμμισε ότι με το νέο μοντέλο που έχει υιοθετήσει η τράπεζα, όλες οι απλές συναλλαγές μπορούν να ολοκληρώνονται από εναλλακτικά κανάλια, ενώ οι πιο σοβαρές αποφάσεις των πελατών της, πχ. για την μακροπρόθεσμη χρηματοδότησή τους και τη διαχείριση της περιουσίας τους, θα λαμβάνονται σε συνεργασία με τους τραπεζικούς συμβούλους, είτε στα καταστήματα ή μέσω video banking.
Επίσης, χαρακτήρισε εμβληματική τη λειτουργία του νέου συστήματος core banking, που αποτελεί όπως είπε, τη νέα «καρδιά της τράπεζας». Πρόκειται για ένα έργο που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή στην επιχειρηματική πίστη και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως μέσα στην επόμενη διετία.
Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά θα συμβάλλει καθοριστικά για την ταχεία και αποτελεσματική δημιουργία νέων προϊόντων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των πελατών της τράπεζας.
Το επόμενο ψηφιακό της βήμα ετοιμάζει και η Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, στα μέσα του 2024 θα λάβει τραπεζική άδεια και θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα digital bank με την ονομασία Snappi.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο του ομίλου, η νέα ψηφιακή τράπεζα θα έχει 1 εκατ. πελάτες το 2026, προσφέροντας μικροπιστώσεις, ολοκληρωμένες υπηρεσίες πληρωμών, αλλά χρηματοδοτικά προϊόντα μέσω τρίτων μη τραπεζικών εταιρειών.
Στόχος της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς είναι έως και το 2030 η Snappi να δραστηριοποιηθεί και εκτός συνόρων, συνάπτοντας διασυνοριακές συνεργασίες για την διάθεση τραπεζικών υπηρεσιών.
Επιπρόσθετα, σε βάθος 5 ετών θα προσφέρει μία πλήρη γκάμα προϊόντων, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στους τομείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του personal banking.O.T.