Αγορές:Οι επενδυτές πετάνε στο καλάθι σχέδια για το 2024!!Η ύφεση δεν ήρθε ποτέ!!
Οι μεγάλοι επενδυτές ήδη σβήνουν και ξαναγράφουν χρονοδιαγράμματα και στόχους
Το 2023 ήταν μια χρονιά που διέψευσε έμπειρους επενδυτές και οικονομολόγους, με τις αγορές να ανατρέπουν πολλά από αυτά που αναμένονταν.
Φέτος, οι μεγάλοι επενδυτές ήδη σβήνουν και ξαναγράφουν χρονοδιαγράμματα και στόχους που είχαν καταρτίσει με φόντο μια αναμενόμενη ύφεση σκίζουν τα βιβλία της αγοράς για το 2024 με βάση το χρονοδιάγραμμα μιας αναμενόμενης ύφεσης και μειώσεων επιτοκίων, παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται εκπληκτικά ανθεκτική.
Έτσι, στρέφονται με χλιαρό ενδιαφέρον στα κρατικά ομόλογα και απομακρύνονται από τις μεγάλες μετοχές τεχνολογίας για να επενδύσουν σε μετοχές κλάδων που πλήττονται εδώ και καιρό από τον φόβο μιας ύφεσης η οποία ακόμη δεν έχει επαληθευτεί.
«Επιστρέφει» η ανάπτυξη;
Το ράλι στα ομόλογα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο έχει ανακοπεί καθώς τα ισχυρά στοιχεία, όπως οι θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, κλονίζουν τις προσδοκίες για ταχεία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην οποία στοιχημάτισαν πολλοί.
Την ίδια στιγμή, με τα χρηματιστήρια που «καλπάζουν» αυτή την περίοδο να αντιμετωπίζουν σοβαρή έκθεση στον κίνδυνο μιας κατάρρευσης των στοιχημάτων υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ότι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη θα ενισχύσει τις μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης, τις τράπεζες και τις κυκλικές εταιρείες και θα μπορούσε να φέρει χρήματα πίσω στις μετοχές.
«Η έκπληξη φέτος είναι πιθανώς ότι η (οικονομική) ανάπτυξη επιστρέφει», δήλωσε στο Reuters ο Evan Brown, επικεφαλής στρατηγικής πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην UBS Asset Management.
Η κεντρική θεωρία της αγοράς ήταν εδώ και καιρό ότι με το κόστος δανεισμού σε υψηλό 22 ετών στις ΗΠΑ και αντίστοιχο υψηλό στα επιτόκια της ευρωζώνης, οι επιχειρήσεις θα δυσκολευτούν και η ανεργία θα αυξηθεί, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν γρήγορα τα επιτόκια.
Και οι προοπτικές ανάπτυξης αναμφίβολα έχουν αποδυναμωθεί: η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει στην τελευταία της έκθεση ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς τις χειρότερες επιδόσεις πενταετίας των τελευταίων 30 ετών, ενώ η ατμομηχανή της Ευρώπης Γερμανία έχει ένα ασταθές ξεκίνημα του έτους.
Αλλά με την ισχυρή απασχόληση στις ΗΠΑ και το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρώπη να βελτιώνεται, οι προοπτικές είναι λιγότερο σοβαρές από ό,τι αναμενόταν.
Το αποτύπωμα του χρήματος θα οδηγήσει τους επενδυτές στις μετοχές αντί να περιμένουν στο περιθώριο ανησυχώντας για την ύφεση που ποτέ δεν ήρθε και μπορεί να μην έρθει για κάποιο διάστημα ακόμη, σχολίασε ο Ken Mahoney, πρόεδρος της Mahoney Asset Management.
Ο CIO της Pictet Wealth Management, Cesar Perez Ruiz, δήλωσε ότι με τα παρόντα οικονομικά δεδομένα να έχουν διάρκεια, οι επιχειρήσεις χαμηλής αξίας παγκοσμίως θα γίνουν στόχοι εξαγοράς.
Οι αγορές προβλέπουν τώρα κατά προσέγγιση 140 μονάδες βάσης μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ φέτος, σε σύγκριση με 150 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο, δίνοντας ώθηση στο δολάρια.
«Περιμένουμε μια ήπια (οικονομική) προσγείωση παρά μια πλήρη ύφεση και τη Fed να είναι πολύ πιο συντηρητική στη μείωση των επιτοκίων από ό,τι πιστεύεται», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Federated Hermes, Philip Orlando.
Τα ομόλογα
Οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ κινούνται γύρω από το 4%, από 5% τον Οκτώβριο.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας υποχώρησε κάτω από το 1,9% τον Δεκέμβριο, περιορίζοντας την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από το 2012, πριν ανακάμψει σε περίπου 2,2%.
Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ανέκαμψε στο 2,9% τον Δεκέμβριο και οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι τα στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα για τον αμερικανικό πληθωρισμό μπορεί να δείξουν μείωση, όχι όμως τέτοια ώστε να κάνει τη Fed να μειώσει σημαντικά τα επιτόκια. Πολλώ δε μάλλον, εάν στο κάδρο μπει και ο παράγοντας των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα εξαιτίας των όσων συμβαίνουν στην Ερυθρά Θάλασσα που απειλώντας με νέες πληθωριστικές πιέσεις.
Οι μετοχές
Η συζήτηση για τις μετοχές, σύμφωνα με μια μερίδα αναλυτών, είναι εάν επιβιώνουν σε ένα σενάριο χωρίς ύφεση που τραβάει προς τα πίσω τα στοιχήματα για άμεση μείωση επιτοκίων.
Οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν άνοδο 20% πέρυσι, αυξήθηκαν περισσότερο τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο όταν ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μετριάστηκε και η Fed σηματοδότησε το τέλος της αύξησης των επιτοκίων.
Η Deutsche Bank κάνει λόγο για κίνδυνο δημιουργίας διάχυτης απογοήτευσης στις αγορές, εάν η οικονομία επιδείξει καλύτερες επιδόσεις από το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι μειώσεις επιτοκίων.
Ο Brown της UBS υποστήριξε, ωστόσο, ότι ένα αποτέλεσμα χωρίς ύφεση θα οδηγούσε τις μετοχές υψηλότερα.
Το περσινό ράλι μετοχών τροφοδοτήθηκε από τις «Magnificent Seven» των μετοχών τεχνολογίας των ΗΠΑ, που σημείωσαν άνθηση στα στοιχήματα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης από την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο Brown αναμένει καλύτερες επιδόσεις φέτος από τις αμερικανικές μετοχές μεσαίου μεγέθους σε κυκλικούς κλάδους όπως υλικά, βιομηχανίες και χρηματοοικονομικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές τράπεζες θα ωφεληθούν από την «ανθεκτική ανάπτυξη, υγιή κέρδη και υψηλά, αλλά όχι αυξανόμενα, επιτόκια».Ο.Τ.