Η AI:«Διαβάζει» τα κρυφά μηνύματα των CEOs!!
Τι μπορεί να σημαίνει ένα «εμ…» ή «χμ…» στον στιβαρό λόγο ενός στελέχους επιχείρησης
Μελίνα Ζιάγκου
Θα μπορούσαν οι ηχογραφήσεις ομιλιών στελεχών επιχειρήσεων να βοηθήσουν τους επενδυτές να «διαβάσουν» πίσω από τις λέξεις παρέχοντάς τους σημαντικές ενδείξεις για τα αληθινά συναισθήματα και τις προθέσεις των στελεχών αυτών και άρα βοηθώντας τους να καθορίσουν τις μελλοντικές τους επενδυτικές κινήσεις;
Οι ειδικοί λένε πως ασφαλώς και μπορούν, με εργαλείο την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, την τεχνητή νοημοσύνη. Για αυτό, άλλωστε, και το ενδεχόμενο μιας τέτοιας δυνατότητας έχει κινήσει το ενδιαφέρον ορισμένων από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο.
Πολλά επενδυτικά κεφάλαια χρησιμοποιούν ήδη αλγόριθμους για να μελετήσουν κείμενα ομιλιών σε ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων, και παρουσιάσεων εταιρειών, να συλλέξουν ενδείξεις από τις λέξεις που επιλέγουν τα στελέχη – ένα πεδίο γνωστό ως «Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας» ή NLP. Τώρα προσπαθούν να βρουν περαιτέρω μηνύματα στον τρόπο που λέγονται αυτές οι λέξεις.
Δεν είναι τι λες, αλλά πώς το λες
«Η ιδέα είναι ότι ο ήχος συλλαμβάνει περισσότερα από ό, τι μόνο το κείμενο», δήλωσε στους FT ο Μάικ Τσεν, επικεφαλής της εναλλακτικής έρευνας στη Robeco, εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Ο δισταγμός και οι λέξεις πλήρωσης (τα «εμ…», «ε…», «χμ…»), μικρές λεπτομέρειες στον τόνο της φωνής που δεν τις «πιάνει» το ανθρώπινο αυτί, μπορούν αν «πουν» πολλά με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.
Η Robeco, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια που βασίζονται σε αλγορίθμους, καθιστώντας την μια από τις μεγαλύτερες στον χώρο, άρχισε φέτος να προσθέτει στις στρατηγικές της ηχητικά σήματα που λαμβάνονται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.
Η χρήση του ήχου αντιπροσωπεύει ένα νέο επίπεδο στο παιχνίδι… της γάτας με το ποντίκι μεταξύ διαχειριστών κεφαλαίων και στελεχών.
Η ανάλυση αυτή γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, τόσο που, όπως λέει ο επικεφαλής της ποσοτικής έρευνας της Wolfe Research Γιν Λούο, το πρόβλημα είναι πως οι διοικήσεις των εταιρειών γνωρίζουν ότι θα υποβληθούν σε αυτήν τη διαδικασία οι τοποθετήσεις τους και φροντίζουν το γενικό συναίσθημα να «βγαίνει» πιο όλο και πιο θετικό, προσαρμόζοντας τον λόγο τους ώστε να «παίζουν» με τους αλγόριθμους!
Ένα έγγραφο που συντάχθηκε από τον Λούο προ καιρού, διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός του παραδοσιακού NLP με την ανάλυση ήχου ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος διαφοροποίησης μεταξύ των εταιρειών καθώς τα αρχεία τους γίνονται όλο και πιο «τυποποιημένα».
Οι«παγίδες»
Αν και το κόστος έχει μειωθεί, η προσέγγιση μπορεί να είναι ακόμα σχετικά ακριβή.
Η Robeco πέρασε τρία χρόνια επενδύοντας σε μια νέα τεχνολογική υποδομή προτού καν αρχίσει να ενσωματώνει την ανάλυση ήχου.
Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιορισμοί και δυσκολίες.
Για να αποφευχθεί η εξαγωγή βιαστικών συμπερασμάτων με βάση τις διαφορετικές προσωπικότητες στελεχών, η πιο αξιόπιστη ανάλυση προέρχεται από τη σύγκριση διαφορετικών ομιλιών από το ίδιο άτομο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.
Οι προγραμματιστές πρέπει επίσης να αποφεύγουν να προσθέτουν τις δικές τους προκαταλήψεις σε αλγόριθμους που βασίζονται στον ήχο, όπου οι διαφορές όπως το φύλο, η τάξη ή η καταγωγή μπορεί να είναι πιο εμφανείς από ό,τι στο κείμενο.
«Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να βεβαιωθούμε ότι οι συνειδητές προκαταλήψεις που γνωρίζουμε δεν θα το κάνουν, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμα υποσυνείδητες», είπε ο Τσεν.
Επίσης, οι αλγόριθμοι μπορούν να δώσουν παραπλανητικά αποτελέσματα εάν προσπαθούν να αναλύσουν κάποιον που μιλά σε μη μητρική γλώσσα καθώς η ερμηνεία που λειτουργεί σε μια γλώσσα μπορεί να μην λειτουργεί σε άλλη.
Πηγή: ΟΤ