Εργασιακα – Ασφαλιστικα!!Συντάξεις!!ΦΡΕΝΟ ΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ!!
Συντάξεις δικαστικών: Τρέχει η κυβέρνηση να καταθέσει τη ρύθμιση – φρένο για ντόμινο προσφυγών
Έρχεται ντόμινο προσφυγών μετά την απόφαση για τους δικαστές
Ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας ή την επόμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να κατατεθεί η ρύθμιση που θα βάζει φρένο στο σενάριο ενός ντόμινο προσφυγών από συνταξιούχους δικαστικούς μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Υπό την απειλή να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση έχουν πατήσει γκάζι στην κατάρτιση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο, όμως, ακόμα βρίσκεται υπό κατάρτιση.
Το νέο πλαίσιο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί σύντομα, ωστόσο ακόμα μελετάται η απόφαση. Το νέο πλαίσιο θα κινειται παντως στο σκεπτικό ναι μεν να λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Συνεδρίου, και παράλληλα να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός. Οι πρώτοι υπολογισμοί, όπως έχει γράψει ο ΟΤ, στο ενδεχόμενο ισχύος των αποφάσεων για όλους τους συνταξιούχους δικαστές με τρόπο αναδρομικό θα στοίχιζε στον κρατικό προϋπολογισμό περί τα 330 εκατ. Ευρώ ( και 30 εκατ. ετησίως από δω και στο εξής).
Οι συντάξεις των δικαστών
Οι τρεις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών σε επίπεδα προ του 2012, επί της ουσίας ακολούθησαν τις αποφάσεις από το Μισθοδικείο. Το οποίο είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς ανοίγοντας το δρόμο για τις αυξήσεις των συντάξιμων αποδοχών.
Οι πληροφορίες πάντως, εκτός από τις προσφυγές των τριών ανωτάτων δικαστών, ένας από κάθε Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μας (Άρειο Πάγο, Συμβούλιο της Επικρατείας και Ελεγκτικό Συνέδριο), έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν και άλλες παρόμοιες προσφυγές, που εκτιμάται ότι φτάνουν τις περίπου 400.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αποφάσεις αυτές δίνουν τη δικονομική δυνατότητα στους περίπου 4.000 συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς να διεκδικήσουν δια της δικαστικής οδού την επαναφορά των δικών τους συντάξεων στα επίπεδα πριν από το έτος 2012. Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε περίπτωση που η συνταξιοδοτική διοίκηση δεν κάνει δεκτό το αίτημα δικαστικών λειτουργών, εφόσον ζητηθεί θα πρέπει να εκδοθεί νέα εκτελεστή διοικητική πράξη.
Το ασφαλιστικό
Ξεκάθαρο πάντως είναι το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει σε περιπέτειες το Ασφαλιστικό. Συνεπώς, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η απόδοση αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους δικαστικούς θα έθετε ευθέως ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης πέραν των βασικών δημοσιονομικών θεμάτων.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μετά την ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις συντάξεις των δικαστών τόνισε ότι η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες», τονίζει στη δήλωσή του ο υπουργός και υπογραμμίζει: «Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».
Το ελεγκτικό συνέδριο
Όπως επισημαίνει το Ελεγκτικό Συνέδριο σε ανάρτησή του «σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία».
Ακόμα, αναφέρει το Ε.Σ. ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου».Ο.Τ.