Φάρμακα:Aντιμετώπιση ελλείψεων!!Τον προηγούμενο χειμώνα, υπήρξε σοβαρή έλλειψη αντιβιοτικών και παυσίπονων κυρίως παιδιατρικών!!
Με μια σειρά μέτρων, από την έγκαιρη προειδοποίηση μέχρι την εθελοντική προσφορά και την ενεργοποίηση του αποθέματος που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιδιώκει η Κομισιόν να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες ελλείψεις σε φάρμακα ζωτικής σημασίας, προκειμένου να αποφύγει τα περσινά εκτεταμένα προβλήματα που ταλαιπώρησαν ασθενείς σε όλο το εύρος της ένωσης.
Σύμφωνα με τους FT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει έναν «εθελοντικό μηχανισμό αλληλεγγύης» που ζητήθηκε από τη Γαλλία και τη Γερμανία και ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που θα ενημερώνει τις χώρες – μέλη για φάρμακα που σπανίζουν ή έχουν έλλειψη. Εάν η προσφορά δεν είναι επαρκής, θα μπορεί να αξιοποιηθεί ένα απόθεμα χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού και να ληφθούν άλλα μέτρα έκτακτης ανάγκης.
Τον προηγούμενο χειμώνα, οι δυτικές χώρες αντιμετώπισαν σοβαρή έλλειψη αντιβιοτικών, όπως πενικιλίνης και αμοξικιλλίνης, καθώς και παυσίπονων όπως η παρακεταμόλη, ειδικά σε σκευάσματα που προορίζονται για παιδιά.
Τα μέτρα
Μεταξύ των μέτρων έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκαν για να αποτραπεί η επανάληψη αυτής της κρίσης, εξετάζεται η παράταση της διάρκειας ζωής ενός φαρμάκου, οι γρήγορες εγκρίσεις εναλλακτικών προμηθευτών και η ενθάρρυνση της αύξησης της παραγωγής.
Οι Βρυξέλλες θα υποστηρίξουν επίσης τις κοινές προμήθειες φαρμάκων από το 2024 και τις ανταλλαγές φαρμάκων με χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπου η αιχμή της χειμερινής ζήτησης είναι χρονικά αντίστροφη.
Η επιτροπή θα καταρτίσει οδηγίες για τα εθνικά αποθέματα το 2024 και θα δημιουργήσει μια Συμμαχία Κρίσιμων Φαρμάκων που θα φέρει κοντά τις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και την κοινωνία των πολιτών, αναφέρουν οι FT.
Ελλείψεις από το 2022
Τα τρία τέταρτα των χωρών ανέφεραν επιδείνωση της έλλειψης φαρμάκων το 2022, σύμφωνα με έρευνα του κλάδου, με την παραγωγή της ΕΕ να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενες δραστικές ουσίες από την Κίνα και την Ινδία.
Η αύξηση της ζήτησης και η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού έχουν επιδεινωθεί από τον πληθωρισμό που πλήττει την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων, τα οποία πωλούνται συνήθως σε πολύ χαμηλότερες τιμές από ό, τι τα πρωτότυπα.
Η Γαλλία ενθαρρύνει ενεργά την ανανέωση του εφοδιασμού βασικών φαρμάκων, με ένα μεγάλο εργοστάσιο παρακεταμόλης που πρόκειται να ανοίξει στη χώρα το επόμενο έτος.
Η ΕΕ συζητά εάν θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για την εγχώρια παραγωγή.
Η πρόταση της επιτροπής υπόκειται σε έγκριση και ενδεχόμενες τροποποιήσεις στις 25 Οκτωβρίου.
Αρχικά μη δεσμευτικό, το πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νόμο για τα ζωτικής σημασίας φάρμακα, με τις Βρυξέλλες να καταρτίζουν σχετικό κατάλογο μέχρι το τέλος του έτους.
Η Επιτροπή προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνουν την αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας που υποβλήθηκε τον Απρίλιο.
Το αναθεωρημένο πλαίσιο περιλαμβάνει σχέδια για τον έλεγχο της παραγωγής φαρμάκων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, απαίτηση από τους μετόχους να ενημερώνουν τις Βρυξέλλες για τα επίπεδα προσφοράς και από τους παρασκευαστές να προειδοποιούν έγκαιρα για ελλείψεις.
Μια ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Επιτροπής διαπίστωσε ότι, υπό κανονικές συνθήκες, φέτος η ΕΕ θα αποφύγει την έλλειψη αντιβιοτικών.
«Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα υποδεικνύουν ότι —εάν η ζήτηση την ερχόμενη χειμερινή περίοδο δεν διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη των τελευταίων ετών— η προσφορά στην ΕΕ βασικών αντιβιοτικών φαίνεται να ανταποκρίνεται γενικά στη ζήτηση», αναφέρεται στην ανάλυση.
ΕΕ σε βιομηχανίες: Κάντε τη δουλειά σας
Προστίθεται, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση «αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμμόρφωση της βιομηχανίας με τις νομικές της υποχρεώσεις για τη διασφάλιση της προσφοράς και την ικανότητά της να προσαρμοστούν».O.T.