Τράπεζες:Ξεκινά η αποχώρηση του κράτους από τις Τράπεζες!!Εκκινούνται οι διαδικασίες πρώτα στη Eurobank!!Η αναβάθμιση και οι καταστροφές!!
Τράπεζες: Ξεκινά η αποχώρηση του ΤΧΣ
Ρεπορτάζ
Αγης Μάρκου
Ανοίγει η αυλαία της αποεπένδυσης του κράτους από τις τράπεζες αυτήν την εβδομάδα με την επίσημη έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 1,4% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Eurobank.
Κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει το ΔΣ του συστημικού ομίλου για την υποβολή της επίσημης πρότασης με το τίμημα που είναι διατεθειμένη η τράπεζα να καταβάλλει για την επαναγορά των συγκεκριμένων τίτλων.
Στη συνέχεια το Ταμείο θα δώσει τη δυνατότητα σε τρίτους για την κατάθεση αντιπροσφορών, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της πώλησης, όπως ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας του.
Το χρονικό περιθώριο θα είναι λίγων ημερών. Αυτό σημαίνει η τελική απόφαση για τον αγοραστή των μετοχών της Eurobank θα ληφθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου, για να προχωρήσει άμεσα η συναλλαγή.
Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα για το ΤΧΣ είναι η διάθεση των μεγαλύτερων πακέτων μετοχών που κατέχει στους υπόλοιπους τρεις συστημικούς παίκτες: Εθνική Τράπεζα 40,3%, Τράπεζα Πειραιώς 27%, Alpha Bank 9%.
Όλα τα σχετικά θέματα συζητήθηκαν στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για να τρέξει το εγχείρημα.
Εξάλλου, τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η αποχώρηση του Δημοσίου από τις τράπεζες υπογράμμισε για μία ακόμη φορά χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
Όπως είπε, «θα το προχωρήσουμε, καθώς θα ενισχύσει το τραπεζικό μας σύστημα και τις προοπτικές της οικονομίας».
Η αναβάθμιση και οι καταστροφές
Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι «μετά την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον πρώτο οίκο αξιολόγησης που λαμβάνει υπόψιν της η ΕΚΤ, την DBRS, και τη διπλή αναβάθμιση που ακολούθησε από την πιο αυστηρή Moody’s, οι προοπτικές για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων είναι εξαιρετικά ευοίωνες».
Κι αυτό παρά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, που θα έχουν αναπόφευκτα αρνητική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα τουλάχιστον έως και το τέλος του έτους.
Ενδεικτική είναι η χθεσινή έκθεση της Eurobank για το αποτύπωμά τους στην ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της, θα υπάρξει επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, ωστόσο αυτή «θα είναι πιθανότατα περιορισμένη, καθώς η επίπτωση στην παραγωγή και τις υποδομές θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και την επακόλουθη ώθηση στα εισοδήματα, την κατανάλωση και τις επενδύσεις».
Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, το 2024 οι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, με την αξιοποίηση και των διαθέσιμων εργαλείων χρηματοδότησης των επενδύσεων, θα διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα.
Οι καταλύτες
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, «το γύρισμα των τεσσάρων μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων σε ισχυρή κερδοφορία ήδη από τη χρήση του 2022, η εξυγίανση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, η επανασύνδεσή τους με τις διεθνείς αγορές, οι ισχυροί δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας / ρευστότητας, ο ανοιχτός διάδρομος για τη διανομή μερίσματος του χρόνου και η προσδοκία για την επιστροφή τους σε καθεστώς investment grade έως το 2025, συνιστούν καταλύτες για την αύξηση της έκθεσης ξένων επενδυτών στον εγχώριο κλάδο».
Προς αυτήν την κατεύθυνση εξαιρετικά θετική εξέλιξη αποτελεί η χθεσινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών από τους οίκους Fitch Ratings και Moody’s
Σύμφωνα με τους αναλυτές του, οι βασικοί λόγοι για τη νέα ετυμηγορία ως προς το αξιόχρεό τους είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), αλλά και η διαφαινόμενη αύξηση των κερδών τους λόγω των υψηλών επιτοκίων δανεισμού και της μεγάλης διαφορά τους με το κόστος των καταθέσεων.
Σημειώνουν δε πως οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, που θα συνοδευτεί από μείωση της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη ευνοϊκή πρόσβαση στις αγορές.
Σε αυτό το περιβάλλον, σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό του ΤΧΣ, επόμενος στόχος μετά την περίπτωση της Eurobank, αποτελεί η διάθεση της μισής συμμετοχής του στην Εθνική Τράπεζα.
Πρόκειται για το 20% του μετοχικού της κεφαλαίου, το οποίο έχει αποφασιστεί να διατεθεί μέσω βιβλίου προσφορών σε πλήθος θεσμικών σχημάτων.
Στο βασικό σενάριο η έναρξη των σχετικών διαδικασιών αναμένεται τον Νοέμβριο.
Για τις υπόλοιπες τράπεζες, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη κρούση στο ΤΧΣ για την αγορά του μεριδίου του.
Ωστόσο, τονίζουν ότι οι πόρτες του Ταμείου είναι πάντα ανοιχτές για την υποδοχή προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους.O.T.