Κριστίν Λαγκάρντ:Κατέσχεσε τα κινητά των ευρωπαίων τραπεζιτών λόγω διαρροών!!
Οι προσπάθειες της Κριστίν Λαγκάρντ για την αποτροπή των διαρροών
Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ του περασμένου Ιουλίου, η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε από τους συναδέλφους της μια άτυπη ομερτά, καλώντας τους να μην προχωρούν σε δηλώσεις αναφορικά με τα επιτόκια, προκειμένου να μην υπάρχουν αναταράξεις στις αγορές.
Ωστόσο, στη συνεδρίαση της περασμένη Πέμπτης προχώρησε ακόμα περισσότερο: σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters η Λαγκάρντ έφτασε στο σημείο να «κατασχέσει» τα κινητά τηλέφωνα των συναδέλφων της στη χάραξη νομισματικής πολιτικής, επιπλήττοντάς τους παράλληλα ότι διέρρευσαν κρίσιμες πληροφορίες πριν από μια πολιτική απόφαση.
Η άνευ προηγουμένου κίνηση είναι το πιο τολμηρό βήμα που έχει κάνει η Λαγκάρντ για να σταματήσει τη διαρροή πληροφοριών από το Διοικητικό Συμβούλιο, ένα θέμα που ταλαιπώρησε την προεδρία της καθώς και αυτή του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι.
Διαρροές
Οι πηγές αυτές τόνισαν ότι τα 26 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κλήθηκαν να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επρόκειτο να επιλέξουν την Claudia Buch ως επικεφαλής στην τραπεζική εποπτική αρχή της ΕΚΤ. Οι συσκευές επιστράφηκαν μετά την ανακοίνωση του διορισμού της ως προέδρου του Ενιαίου Εποπτικού Συμβουλίου. Ανέφεραν επίσης, ότι η απόφαση αυτή ελήφθη επειδή η επιλογή το 2018 του σημερινού προέδρου, Αντρέα Ενρία, εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης πριν από την επίσημη κυκλοφορία.
Η κίνηση της Λαγκάρντ ήρθε μια ημέρα αφότου το Reuters αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει μια βασική πρόβλεψη για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων την Πέμπτη. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και traders περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα διατηρούσε τα επιτόκια αμετάβλητα, αλλά πολλοί άλλαξαν την άποψή τους μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Reuters αργά την Τρίτη. Η Λαγκάρντ στιγμάτισε τη διαρροή κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης.
Η Λαγκάρντ κατάσχεσε τα κινητά των συναδέλφων της λόγω διαρροών
Κριστίν Λαγκάρντ – πρόεδρος ΕΚΤ
Διαφωνίες
Η Λαγκάρντ κληρονόμησε ένα διχασμένο Διοικητικό Συμβούλιο από τον Ντράγκι, ο οποίος είχε αποξενώσει τα λεγόμενα γεράκια στο βορρά της ευρωζώνης με την εξαιρετικά εύκολη νομισματική του πολιτική και το σκληρό στυλ διαχείρισης. Προσπάθησε σταθερά να δημιουργήσει μια πιο αρμονική ατμόσφαιρα και αρκετές πηγές συμφωνούν ότι τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό.
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι προσπάθειές της βοηθήθηκαν από τον οδυνηρά υψηλό πληθωρισμό τα τελευταία δύο χρόνια, ο οποίος περιόρισε τα περιθώρια διαφωνίας και ουσιαστικά ανάγκασε την ΕΚΤ να ξεκινήσει μια σειρά από αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, καθώς το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν επιφυλάξεις για περαιτέρω αυξήσεις, ανέφεραν οι πηγές.
Δεν φείδεται προσπαθειών η Λαγκάρντ
Η Λαγκάρντ είπε την Πέμπτη ότι η τελευταία αύξηση υποστηρίχθηκε από «μια σταθερή πλειοψηφία των κυβερνητών», σε σύγκριση με την «πολύ, πολύ ευρεία συναίνεση» που καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Ιουλίου. Η Λαγκάρντ δεν φείδεται προσπαθειών προσπαθώντας να προσελκύσει τους συναδέλφους της. Το 2019, συγκεντρώθηκαν σε ένα γερμανικό ορεινό κάστρο όπου δεσμεύτηκε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο ακούγοντάς τους.
Σε αντάλλαγμα, ζήτησε από τους κυβερνήτες να κρατήσουν τις εσωτερικές διαφωνίες μακριά από τα μέσα ενημέρωσης και να αφήσουν τα τηλέφωνά τους μακριά ενώ οι συνάδελφοι μιλούσαν. Έθεσε επίσης άτυπες κατευθυντήριες γραμμές πέρυσι, δίνοντας εντολή στους συναδέλφους να παρουσιάσουν την άποψη της πλειοψηφίας στο κοινό μετά τις αποφάσεις πολιτικής της ΕΚΤ, οι οποίες δημοσιεύονται την Πέμπτη, και να κρατούν πίσω τις «προσωπικές» απόψεις μέχρι την επόμενη Δευτέρα.O.T.