Πετρέλαιο:Σε επίπεδα ρεκόρ Η ΑΥΞΗΣΗ!!
Η βαθύτερη ύφεση στον τομέα της μεταποίησης οδήγησε τον ΙΕΑ σε αναθεώρηση προς τα κάτω της εκτίμησης για την ανάπτυξη το 2023
Σε επίπεδα ρεκόρ αναμένεται να αυξηθεί η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2023 και πιο συγκεκριμένα να διαμορφωθεί στα 102,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (mb/d), αυξημένη κατά 2,2 mb/d , σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την αγορά πετρελαίου (IEA Oil Market Report).
Ωστόσο, οι επίμονοι αντίθετοι «άνεμοι» σε μακροοικονομικό επίπεδο, που σηματοδοτούν μια βαθύτερη ύφεση στον τομέα της μεταποίησης, οδήγησαν τον Οργανισμό σε αναθεώρηση της εκτίμησης του για την ανάπτυξη στο 2023, σε επίπεδα χαμηλότερα και για πρώτη φορά φέτος, κατά 220 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως (kb/d). Σημαντικά αυξημένη προβλέπεται να είναι η χρήση πετροχημικών, με την Κίνα να αντιπροσωπεύει το 70% της παγκόσμιας ανόδου, ενώ η κατανάλωση στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ παραμένει αναιμική. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σε 1,1 mb/d το 2024.
Παγκόσμια προσφορά πετρελαίου
Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε κατά 480 kb/d και διαμορφώθηκε στα 101,8 mb/d τον Ιούνιο, αλλά πρόκειται να μειωθεί απότομα αυτόν τον μήνα καθώς η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί μια απότομη εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 mb/d.
Για το 2023, η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,6 mb/d στα 101,5 mb/d, καθώς οι χώρες παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ+ επεκτείνουν την παραγωγή τους κατά 1,9 mb/d. Το 2024, η παγκόσμια προσφορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,2 mb/d, ωθώντας σε νέο ρεκόρ 102,8 mb/d, με το σύνολο της αύξησης να οφείλεται σε χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+.
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις διακίνησης αργού μέσω διυλιστηρίων για το 2023 και το 2024, οι ποσότητες έχουν αυξηθεί κατά 130 kb/d και 90 kb/d, αντίστοιχα, σε 82,5 mb/d και 83,5 mb/d. Η αναθεώρηση βασίζεται στις υψηλότερες ποσότητες ρωσικού αργού και η έναρξη λειτουργίας νέων μονάδων διύλισης. Τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σημαντικά, με πολύ ισχυρές μειώσεις στη βενζίνη στη λεκάνη του Ατλαντικού και ραγδαία κέρδη σε ντίζελ, καύσιμα αεριωθουμένων και μαζούτ.
Οι ρωσικές εξαγωγές
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου μειώθηκαν κατά 600 kb/d στα 7,3 mb/d τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Τα εκτιμώμενα έσοδα από τις εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5 δισ. δολ. στα 11,8 δισ. δολ. σχεδόν τα μισά επίπεδα ενός έτους πριν. Η Μόσχα έχει υποσχεθεί περαιτέρω περικοπή των εξαγωγών κατά 500 kb/d από τον Αύγουστο για να ανακόψει τη μείωση των τιμών και των εσόδων, αλλά ενδέχεται να διατηρήσει την παραγωγή σταθερή καθώς η εγχώρια ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται εποχιακά.
Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθούν κατά 19,4 mb τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021. Αντίθετα, τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ μειώθηκαν οριακά κατά 1,8 mb. Το πετρέλαιο από υποθαλάσσια κοιτάσματα μειώθηκε κατά 23 mb, καθώς οι πρόσθετες περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ οδήγησαν τις θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαίου να πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο.
Εν μέσω διαπραγμάτευσης περιορισμένου εύρους, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό Brent υποχώρησαν κατά 1 δολάριο/βαρέλι τον Ιούνιο, κοντά στα 75 δολάρια /βαρέλι, καθώς οι επιθετικές πολιτικές των κεντριών τραπεζών συνέχισαν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα. Οι πρόσθετες εθελοντικές περικοπές από ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ και το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ δεν κατάφεραν να ανατρέψουν τη γενικότερη ζοφερή μακροοικονομική εικόνα.
Ο δείκτης αναφοράς του ασιατικού αργού πετρελαίου Ντουμπάι ξεπέρασε τις επιδόσεις του αμερικανικού αργού (WTI) και του Brent, καθώς η στενή αγορά αργού στα ανατολικά του Σουέζ έρχεται σε έντονη αντίθεση με την άνετη τροφοδοσία των περιοχών της λεκάνης του Ατλαντικού.Ο.Τ.