Καύσωνας:ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ BLACK OUT;;;Τελικό crash test για τις αντοχές του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας!!
Σε επίπεδα ρεκόρ η ζήτηση ρεύματος. Οι επιθέσεις του καύσωνα και των φωτιών
Στο τελευταίο crash test για αυτό το καλοκαίρι υποβάλλεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι με τις απανωτές επιθέσεις που δέχεται από τα κύματα καύσωνα και τις πυρκαγιές θα αντέξει το σύστημα μεταφοράς και το δίκτυο διανομής ρεύματος; Θα αποφύγουμε το μπλακ αουτ στην ηλεκτροδότηση;
Ρεκόρ ζήτησης
Σήμερα είναι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η τελευταία πύρινη ημέρα του καλοκαιριού. Η πιο θερμή ίσως ημέρα της χρονιάς. Με τον καύσωνα να ανεβάζει σταδιακά τα θερμόμετρα στους 46 βαθμούς Κελσίου και να δοκιμάζονται οι αντοχές ανθρώπων, ζώων, της φύσης αλλά και κάθε λογής αντικειμένου, μηχανής και εξοπλισμού με ιδιαίτερη ευαισθησία στις θερμές θερμοκρασίες.
Έτσι, και οι γραμμές και τα Κέντρα Υπερυψηλής και Υψηλής τάσης, που μεταφέρουν και υποβιβάζουν την τάση του ρεύματος από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και τα δίκτυα διανομής και οι υποσταθμοί μέσης και χαμηλής τάσης ρεύματος που μοιράζουν την ηλεκτρική ενέργεια στα σπίτια και τις επιχειρήσεις είναι επιρρεπή στις ακραίες καιρικές συνθήκες.
Σε συνδυασμό και με την υψηλή ζήτηση ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, αφού τα εκατομμύρια των κατοικιών, γραφείων και καταστημάτων φουλάρουν τα κλιματιστικά για να δροσιστούν, το σύστημα ηλεκτρισμού δέχεται ασφυκτικές πιέσεις. Μετασχηματιστές, μηχανισμοί αυτοπροστασίας, διακόπτες και λοιπός εξοπλισμός δουλεύουν στα «κόκκινα».
Πολύ περισσότερο δε, σήμερα οπότε και το θερμόμετρο θα χτυπήσει τους 46 βαθμούς Κελσίου αλλά και η αιχμή των φορτίων (το μεγαλύτερο μέγεθος ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας) θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει ο ΑΔΜΗΕ στον Ευρωπαίο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO – E), το μεσημέρι μεταξύ των ωρών 13.00 – 14.00 θα χτυπήσει τα 10.134 MW(Μεγαβάτ). Η ζήτηση ρεύματος πάνω από το κρίσιμο όριο των 10.000 MW θα παίζει από τις 12.00 μέχρι και τις 15.00.
Επάρκεια
Ένα από τα βασικά στοιχεία που ελέγχει καθημερινά και με μεγαλύτερη ένταση τις περιόδους των ακραίων καιρικών συνθηκών ο ΑΔΜΗΕ είναι η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Δηλαδή αν είναι διαθέσιμες οι μονάδες παραγωγής ρεύματος (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά εργοστάσια και οι ΑΠΕ) προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση ρεύματος. Και τις μέρες του καύσωνα, όποτε και η κατανάλωση εκτινάσσεται, προσμετράται και η δυνατότητα εισαγωγών ρεύματος, ενώ αν παραστεί ανάγκη ο Διαχειριστής προχωρά και σε συμφωνίες με μεγάλες βιομηχανίες για τον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος για ορισμένες ώρεςν προκειμένου να μη μείνει κανείς χωρίς ρεύμα.
Στις επίμαχες προαναφερόμενες ώρες οι θερμικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά θα καλύψουν στις 13.00-14.00 τα 9.758 MW από τα 10.134 MW. Και είναι εντός λειτουργίας ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στην Ελλάδα σε εργοστάσιο φυσικού αερίου και λιγνίτη. Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά θα δώσουν ρεύμα σχεδόν 4.800 MW. Υπάρχουν δε, και δυνατότητα εισαγωγών κοντά στα 1.000 MW.
Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι τα προαναφερόμενα μεγέθη αποτελούν προβλέψεις και στο τέλος της ημέρας μπορεί να υπάρχουν και αποκλίσεις.
Άρα υπάρχει υπερεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Τα δίκτυα
Το τέστ, λοιπόν, για το σύστημα ηλεκτρισμού αφορά επί της ουσίας τις αντοχές του συστήματος μεταφοράς και του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εδώ και τουλάχιστον δέκα ημέρες υψηλών θερμοκρασιών αλλά και η υψηλή θερμότητα που αναπτύσσεται στα σημεία των γραμμών μεταφοράς και του δικτύου όπου εκδηλώνεται πυρκαγιά, τεντώνουν… τα όρια αντοχών.
Μέχρι στιγμής τα όποια προβλήματα προκλήθηκαν εκδηλώθηκαν σε βυθίσεις τάσεως κατά την εξέλιξη της φωτιάς στα Δερβενοχώρια και το Λουτράκι αλλά και σε ολιγόωρες διακοπές ρεύματος σε περιοχές του Λεκανοπεδίου λόγω υπερθέρμανσης γραμμών μέσης τάσης.
Το σύστημα και το δίκτυο είναι καταπονημένα. Και η κορύφωση του καύσωνα σήμερα θα τα θέσει σε μία ακόμη δοκιμασία.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πιο ισχυρές απέναντι στις ακραίες συνθήκες.O.T.