Ticker

10/recent/ticker-posts

Βόμβα Ευθ. Λέκκα για την ασφάλεια των κτιρίων:Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κρούει το κώδωνα του κινδύνου για την αντοχή των κτιρίων έναντι σεισμού.!!«Η πλειονότητα των κτιρίων δεν έχει ελεγχθεί»!!

Βόμβα Ευθ. Λέκκα για την ασφάλεια των κτιρίων:Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κρούει το κώδωνα του κινδύνου για την αντοχή των κτιρίων έναντι σεισμού.!!«Η πλειονότητα των κτιρίων δεν έχει ελεγχθεί»!! «Η πλειονότητα των κτιρίων δεν έχει ελεγχθεί» Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας κρούει το κώδωνα του κινδύνου για την αντοχή των κτιρίων έναντι σεισμού. «Η πλειονότητα των κτιρίων δεν έχει ελεγχθεί» είπε από το βήμα της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης με θέμα ημερήσιας διάταξης : «Συζήτηση συμπερασμάτων από την συνάντηση των συνεργαζόμενων φορέων για τον προσεισμικό έλεγχο», με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα να τονίζει πως τα περισσότερα κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί προσεισμικά. Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε διεξοδικά και στο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου που μπαίνει στη ζωή μας ουσιαστικά από τον Σεπτέμβριο όταν και θα ξεκινήσει ο έλεγχος των δημόσιων κτιρίων. Ο κ. Λέκκας τόνισε: «Ο Προσεισμικός Έλεγχος είναι ένα πρόγραμμα που είχε προβλεφθεί στο παρελθόν, χωρίς όμως υποχρεωτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των κτηρίων να μην έχει ελεγχθεί. Το πρόγραμμα του προσεισμικού ελέγχου αποτελείται από δύο στάδια, τον Πρωτοβάθμιο Έλεγχο και τον Δευτεροβάθμιο Έλεγχο των δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα να δίνεται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτήρια στα οποία μπορεί να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Ο Πρωτοβάθμιος Έλεγχος αφορά στην διαβάθμιση της αντισεισμικής επάρκειας των κτηρίων.
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας Τα αποτελέσματα αποστέλλονται στον ΟΑΣΠ, εισάγονται στην βάση δεδομένων, που χειρίζεται ο ΟΑΣΠ, και βαθμονομούνται. Τα αποτελέσματα αυτής της βαθμονόμησης, καθορίζουν την προτεραιότητα για τον Δευτεροβάθμιο Έλεγχο. Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης έχει εγκρίνει κονδύλι ύψους 35 εκ. ευρώ και σε ένα χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στα κτήρια που έχει δοθεί προτεραιότητα. Σχετικά με την χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως έτσι βάζουμε την πολιτική προστασία σε πρώτο πλάνο, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις, οι οποίες, όπως διαφαίνεται, θα είναι στο μέλλον σφοδρότερες». Την συνεδρίαση άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ να αναδεικνύει καλές πρακτικές των Δήμων με την χρήση νέων τεχνολογιών σε περιπτώσεις πολιτικής προστασίας, καθώς «η γνώση πρέπει να διαχέεται και να μοιραζόμαστε καλές πρακτικές. Η προσιτή τεχνολογία σε συνδυασμό με τον συντονισμό, δίνει τα όπλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να γνωρίζει εγκαίρως και με αξιοπιστία τους κινδύνους, ώστε να είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει με την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα», όπως δήλωσε σχετικά. Στην συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γεώργιος Πατούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη μέριμνα που πρέπει να δίνεται στην πρόληψη. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείο, έφτιαξαν το masterplan των ευάλωτων σημείων της Αττικής. Το γεγονός ότι η πολιτική προστασία είναι πλέον ψηλά στην πολιτική ατζέντα, με τους δύο βαθμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ να εργάζονται και να συνεργάζονται στενά με αρωγό την επιστήμη, μόνο προς την σωστή κατεύθυνση μπορεί να εκτιμηθεί.
Πηγή φωτογραφίας από το Κέντρο Ελέχχου-ΚΕΔΕ Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, παρουσίασε πρακτικές με την χρήση νέων τεχνολογιών, που χρησιμοποιεί ο Δήμος σε περιπτώσεις πολιτικής προστασίας. Με το πέρας της παρουσίασης και κλείνοντας την συνεδρίαση, ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε πως πλέον τα φαινόμενα είναι μικρότερης διάρκειας και μεγαλύτερης έντασης, που μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες. Μία καλή πρακτική μπορεί να μην είναι πάντα μια σίγουρη λύση, είναι όμως μια δοκιμασμένη λύση, που μπορεί να δώσει αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό, μια δοκιμασμένη, καλή λύση, και καθώς η πληροφορία πρέπει να διαχέεται, όπως προείπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, πρέπει να επεκτείνεται, ώστε να μπορέσει να γίνει στο μέλλον ένα ενιαίο σύστημα.Ο.Τ.