SOS!!Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ευρωπαίοι οικονομικοί διευθυντές!!Xτυπάει καμπανάκι στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα!!
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ευρωπαίοι οικονομικοί διευθυντές με την γερμανική Ένωση του κλάδου να χτυπάει καμπανάκι, ενώ οι μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.
Οι Γερμανοί οικονομικοί διευθυντές προτρέπουν μέσω της ‘Ενωσης τους να μην «υποτιμούν την τρέχουσα κατάσταση», αφού η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας Credit Suisse προσπάθησε να ενισχύσει τη ρευστότητά της και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών δανειζόμενη έως και 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.
Η ανάρτηση στο ιστολόγιο του Συνδέσμου Γερμανών οικονομικών διευθυντών, με τίτλο «Η κατάρρευση της SVB δεν είναι χωρίς συνέπειες για τους οικονομικούς διευθυντές», διερωτάται αν το γεγονός αυτό ήταν μια στιγμή «Lehman 2.0».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν τονίσει ότι η κατάσταση μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) διαφέρει από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Lehman Brothers πριν από μια δεκαετία και πλέον, καθώς οι τράπεζες είναι πλέον καλύτερα κεφαλαιοποιημένες και τα κεφάλαια, τα οποία στέρεψαν σχεδόν εν μία νυκτί το 2008, είναι πιο εύκολα διαθέσιμα.
Σε επιφυλακή και οι επιχειρήσεις
Η Allianz, μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές εταιρείες, δήλωσε ότι οι αρχές είναι «καλά εξοπλισμένες» για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε κρίση ρευστότητας, σε αντίθεση με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Ωστόσο, ο Κάρστεν Λίνκερ, επικεφαλής της διαχείρισης κινδύνων στη γερμανική ένωση διαχείρισης κεφαλαίων, δήλωσε: «Η ταχύτητα και η έκταση τέτοιων εξελίξεων κρίσης στην κεφαλαιαγορά είναι πάντα αξιοσημείωτες».
«Αυξημένη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στις πιθανές επακόλουθες ή ενισχυτικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Linker, αναφερόμενος στη διασύνδεση των αγορών που θα μπορούσε γρήγορα να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στην Ευρώπη.
Η Hapag-Lloyd, ο γερμανικός ναυτιλιακός όμιλος εμπορευματοκιβωτίων, δήλωσε ότι «παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση», ενώ παρόμοιο σχόλιο έκανε και η γερμανική εταιρεία παραγωγής χημικών BASF (BASFn.DE).
Προτροπή να λάβουν προληπτικά μέτρα
«Η παγκοσμιοποίηση είναι θαυμάσια, αλλά ανοίγει επίσης δρόμους μετάδοσης. Και απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμη το βαθμό στον οποίο οι επιπτώσεις μπορούν να πλήξουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες», εξηγεί στο Reuters ο Utz Greiner, εταίρος της εταιρείας συμβούλων οικονομικών υπηρεσιών Schwabe, Ley & Greiner με έδρα τη Βιέννη.
«Θα περίμενα από τις επιχειρήσεις να λάβουν προληπτικά μέτρα», είπε, προτείνοντας να μεταφέρουν τις καταθέσεις μετρητών στις χρηματαγορές.
Συνέστησε επίσης τη διαφοροποίηση των τραπεζών και την οργάνωση νέων μη αναληφθέντων πιστωτικών γραμμών, αν και πρόσθεσε ότι και τα δύο μπορεί να διαρκέσουν μήνες.
Ο κ. Greiner εκτίμησε ότι μόνο το 20-30% των γερμανικών εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης είναι πλήρως εξοπλισμένες με τις βέλτιστες πρακτικές εταιρικών υπηρεσιών για στιγμές πίεσης της αγοράς.
Η ανάρτηση της γερμανικής ένωσης οικονομικών διευθυντών ανέφερε ότι οι κεφαλαιαγορές και οι τραπεζικές αγορές της χώρας αντιμετώπισαν μόνο «μέτριες» επιπτώσεις από τις αναταράξεις στον απόηχο της κατάρρευσης της SVB.«Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομικοί διευθυντές δεν πρέπει να υποτιμούν την τρέχουσα κατάσταση, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα».
O.T.