Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης μιλά για τη σεισμικότητα στην Ελλάδα. Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης.
Όπως υποστηρίζει «η περιοχή των Αλκυονίδων νήσων έχει μαζέψει μεγάλη σεισμική ενέργεια και μία ισχυρή δόνηση εκεί σίγουρα επηρεάζει σημαντικά την Αττική».
«Η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμό της τάξεως των 6 με 6,5 Ρίχτερ, αλλά επειδή η κατάσταση με την αντισεισμική προστασία στην χώρα μες δεν είναι καλή, αφού στον αστικό ιστό υπάρχουν παλαιά σπίτια χτισμένα πριν το 1955 και πολλά αυθαίρετα, οι επιπτώσεις προβληματίζουν», τονίζει ο καθηγητής
Όσο αφορά στη Θήβα, ο κ. Τσελέντης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μπορεί να δώσει σεισμούς η περιοχή αλλά επισήμανε ότι ακόμα και 4 Ρίχτερ εκεί μπορεί να είναι καταστροφικά διότι στην πόλη αυτή έχουν γίνει πάρα πολλές ανασκαφές, έχουν μπαζωθεί οι περιοχές και έχουν χτιστεί πολυκατοικίες πάνω σε μπάζα. Επίσης υπάρχουν σχολεία στην πόλη τα οποία είναι πάρα πολύ παλιά. Θέλει προσοχή. Πάντως για 7 Ρίχτερ που έχει ακουστεί για τη Θήβα δεν ισχύει».
Σχολιάζοντας τον πρόσφατο σεισμό στην Εύβοια, ο καθηγητής είπε πως «η περιοχή δεν ήταν καταγεγραμμένη στα μητρώα των επιστημόνων ως εξόχως σεισμογενής περιοχή, όμως από τον Οκτώβριο, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν γίνει ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είχε εντοπίσει σημάδια.Ο σεισμός αυτός έγινε σε μια περιοχή που δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοια γεγονότα».
«Η Ελλάδα είναι γεμάτη ρήγματα. Παρακολουθούμε παντού ότι συμβαίνει. Για το ρήγμα της Πάρνηθας πάντως δεν υπάρχει ανησυχία. Η χώρα μας έχει πάρα πολλά άγνωστα, μη ταχτοποιημένα ρήγματα, τόσο υποθαλάσσια όσο και χερσαία. Στα νησιά του Ιονίου για παράδειγμα υπάρχει η πιθανότητα ισχυρού σεισμού και το ξέρουμε αλλά εκεί οι περιοχές θωρακίζονται. Για το ρήγμα της Αταλάντης δεν φοβάμαι. Υπάρχουν κάποια ρήγματα στον Ωρωπό και κάποια στον Σαρωνικό που μας απασχολούν», λέει σε άλλο σημείο της συζήτησης.
«Έχει αποδειχθεί πως τα πρώτα 25 μέτρα του εδάφους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στους σεισμούς. Σήμερα χτίζουμε κτήρια χωρίς να κάνουμε γεωλογικές μελέτες. Αυτό είναι πρόβλημα. Επίσης μετά τον σεισμό το 1999 στην Αθήνα τα κόκκινα σπίτια τα κάνανε κίτρινα , μετά βάλανε δύο πλακάκια και τα βάψανε. Αυτά είναι εγκληματικά και επικίνδυνα. Εδώ αναβαθμίζουμε τα σπίτια ενεργειακά. Πρέπει να βγει και πρόγραμμα για την αντισεισμική αναβάθμιση των κατοικιών.», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Φτιάχνουν τον νέο αερολιμένα του Ηρακλείου στο Καστέλλι επάνω σε μια ενεργά σεισμική ζώνη. Έχω στείλει δύο επιστολές στην κατασκευάστρια εταιρεία ως Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και δεν έχω πάρει καμία απάντηση», αναφέρει μεταξύ άλλων.