Έχει ξεκινήσει η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη όχι για μια απλή επίσκεψη όπως τις προηγούμενες φορές αλλά για μόνιμη εγκατάσταση.
Σε ένα μήνα θα εκτοξευτεί η πρώτη αποστολή του προγράμματος Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα γίνει εντός της επόμενης πενταετίας η πρώτη μετά από 50 χρόνια επανδρωμένη αποστολή στον φυσικό μας δορυφόρο.
Οι επανδρωμένες αποστολές του προγράμματος Artemis θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία των πρώτων μόνιμων βάσεων της ανθρωπότητας στο φεγγάρι. Κίνα και Ρωσία έχουν επίσης ανακοινώσει την πρόθεση τους να δημιουργήσουν μια επανδρωμένη βάση στη Σελήνη σε λίγα χρόνια.
Όμως οι συνθήκες στην επιφάνεια της Σελήνης είναι ακραίες και εντελώς αφιλόξενες για τον άνθρωπο. Η θερμοκρασία στη διάρκεια της μέρας αγγίζει τους 130 βαθμούς Κελσίου και το βράδυ υποχωρεί στους μείον 173 βαθμούς Κελσίου ενώ υπάρχουν και οι βλαβερές ηλιακές και κοσμικές ακτινοβολίες που χτυπούν την επιφάνεια του φεγγαριού.
Έχουν εκπονηθεί και προταθεί διαφόρων ιδέες και σχέδια για οικήματα και καταλύματα στα οποία θα ζουν αρχικά οι αστροναύτες και στη συνέχεια όσοι αποφασίσουν να μετακομίσουν για μόνιμη διαβίωση στη Σελήνη. Το 2009 εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης κάποιες… γούβες, κοιλότητες στο έδαφος οι οποίες είναι πιθανό να οδηγούν σε κάποια υπόγεια τούνελ. Έχουν εντοπιστεί περίπου 200 τέτοιες γούβες και με ανακοίνωση της η NASA αναφέρει ότι οι μελέτες που έγιναν σε αυτές δείχνουν ότι αποτελούν ιδανικό τόπο διαβίωσης των ανθρώπων.
Η ανάλυση των δεδομένων που έστειλε ο δορυφόρος LRO που εξερευνά τη Σελήνη δείχνουν ότι θερμοκρασία σε αυτές τις κοιλότητες εδάφους κυμαίνεται πέριξ των 17 βαθμών Κελσίου ενώ επίσης μέσα στα τούνελ που πιθανότατα υπάρχουν εκεί οι άνθρωποι θα είναι προστατευμένοι από την κάθε είδους διαστημική ακτινοβολία.
Οι κοιλότητες αυτές και τα υπόγεια τούνελ θεωρούνται προϊόν ηφαιστειακής δραστηριότητας και παρόμοιες γεωλογικές δομές υπάρχουν και στη Γη. Οι επιστήμονες δεν είχαν μέχρι σήμερα κανένα στοιχείο για τις συνθήκες που επικρατούν στις γούβες ή τα τούνελ και όπως είναι ευνόητο τα νέα δεδομένα δημιουργούν αισιοδοξία ότι υπάρχει θεωρητικώς τουλάχιστον φυσική υποδομή διαβίωσης των ανθρώπων στο φεγγάρι.
«Οι σεληνιακές γούβες είναι ένα συναρπαστικό γεωλογικό χαρακτηριστικό της Σελήνης. Γνωρίζοντας ότι δημιουργούν ένα σταθερό θερμοκρασιακό περιβάλλον μας βοηθά να οργανώσουμε αποστολές εξερεύνησης τους» αναφέρει ο Νόα Πέτρο, επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής LRO. «Οι άνθρωποι εξελίχτηκαν σε σπήλαια και πιθανώς να επιστρέψουμε σε αυτά για να ζήσουμε στη Σελήνη» δηλώνει ο Ντέιβιντ Πέιτζ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που μελέτησε τα δεδομένα των κοιλοτήτων.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έχει εκδηλώσει την πρόθεση του να εξερευνήσει τα σπήλαια που υπάρχουν στην Σελήνη και θα χρησιμοποιήσει εξελιγμένα ρομπότ ειδικά σχεδιασμένα για αυτό τον σκοπό.