Το πετρέλαιο υποχώρησε τη Δευτέρα, αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη, αλλά συνεχίζοντας ένα πρόσφατο σερί απωλειών, υπό τις ανησυχίες ότι η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο χρήστη πετρελαίου στον κόσμο, μπορεί να περιορίσει την αύξηση της ζήτησης καυσίμων.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent για τον διακανονισμό Σεπτεμβρίου υποχώρησαν 48 σεντς, ή 0,5%, στα 102,72 δολάρια το βαρέλι στις 02:05 ώρα Γκρίνουιτς, μειωμένα για τέταρτη ημέρα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για παράδοση το μήνα Σεπτεμβρίου υποχώρησαν 65 σεντς, ή 0,7%, στα 94,05 δολάρια το βαρέλι, επίσης μειωμένα για τέταρτη ημέρα.
«Η τάση της αγοράς είναι πιθανό να παραμείνει πτωτική εν μέσω ανησυχιών ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα μειώσουν την παγκόσμια ζήτηση καυσίμων και ότι η επανάληψη της παραγωγής αργού πετρελαίου στη Λιβύη θα περιορίσει την παγκόσμια προσφορά», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities Co Ltd.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου ήταν ασταθή τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να συμβιβάσουν τις πιθανότητες περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων που θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική δραστηριότητα και έτσι να μειώσουν την αύξηση της ζήτησης καυσίμων, έναντι της περιορισμένης προσφοράς από τις διακοπές στις συναλλαγές των ρωσικών βαρελιών λόγω των δυτικών κυρώσεων εν μέσω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Αξιωματούχοι της Fed ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στις 26 και 27 Ιουλίου.
Από την πλευρά της προσφοράς, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) στοχεύει να επαναφέρει την παραγωγή στα 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) σε δύο εβδομάδες, ανέφερε η NOC σε δήλωση το Σάββατο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτρέψει σε ρωσικές κρατικές εταιρείες να μεταφέρουν πετρέλαιο σε τρίτες χώρες στο πλαίσιο προσαρμογής των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν από τα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων για την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια.
Ωστόσο, η διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που αποφασίζουν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμής στο πετρέλαιο της.