Ήταν ο browser που όλοι αγαπούσαμε να μισούμε τι περισσότερες φορές. Μεσουράνησε την εποχή των modem και του παράξενου θορύβου που έκαναν μέχρι να συνδεθούμε στο διαδίκτυο. Εκείνη την εποχή που όταν σε έπαιρναν τηλέφωνο ενώ ήσουν συνδεδεμένος, έπεφτε η σύνδεση. Ήταν αργός αλλά τότε και το internet ήταν αργό. Βέβαια όταν το internet έγινε γρήγορο, αυτός παρέμεινε αργός.
Ο Internet Explorer ήταν ενεργός επί 27 ολόκληρα χρόνια. Βγήκε στις 17 Αυγούστου του 1995 και αποσύρθηκε στις 15 Ιουνίου του 2022. Όλα αυτά τα χρόνια γνώρισε δόξες αλλά και μισήθηκε από τους χρήστες όσο κανένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης.
Μάλιστα όταν ο Internet Explorer αντικατέστησε το προηγούμενο σύστημα πλοήγησης το Netscape, υπήρχαν περίοδοι που χρησιμοποιούνταν από το 90% των χρηστών του διαδικτύου.
Το τέλος του φαινόταν να πλησιάζει από τον Μάιο του 2015, όταν η Microsoft τον αντικατέστησε – αν και συνέχισε να υπάρχει – με έναν άλλο browser τον Edge. Βέβαια η μεγάλη ήττα του Internet Explorer ήρθε από το Chrome της Google.
Το μερίδιο των browsers που οι άνθρωποι σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούσαν διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια ως εξής: Google Chrome 77%, Safari (Apple) 8%, Edge 5% και Internet Explorer 2%.
Πραγματικός τάφος
Ένας Κορεάτης προγραμματιστής που δούλεψε πολύ το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μάλλον δεν έμεινε ευχαριστημένος, αποφάσισε να φτιάξει έναν πραγματικό τάφο για τον Internet Explorer.
Ο Κιγιάνγκ Γιουνγκ για να δείξει πόσο πολύ είχε ταλαιπωρηθεί από τον συγκεκριμένο browser, έβαλε να χαράξουν επάνω στην πλάκα την εξής φράση: «He was a good tool to download other browsers», δηλαδή: «Ήταν ένα καλό εργαλείο για να κατεβάζουμε άλλους browsers».
Ο προγραμματιστής τοποθέτησε τον τάφο του Internet Explorer ο οποίος είναι από μαύρο μάρμαρο, στην ταράτσα ενός κτιρίου όπου βρίσκεται το internet – café που έχει ο αδερφός του.
Τον είχε άχτι
Γιατί τόσο μένος θα αναρωτηθεί κάποιος. Γιατί στη Νότια Κορέα τη στιγμή που όλος ο κόσμος χρησιμοποιούσε το Crome, ήταν υποχρεωτική η χρήση του πολύ αργού Internet Explorer για υπηρεσίες online banking και Shopping, μέχρι το 2014.
Μάλιστα και πολλές επίσημες κυβερνητικές σελίδες της χώρας είχαν τον Internet Explorer ως προεπιλεγμένο browser για να τις ανοίξεις. Φανταστείτε ταλαιπωρία και καθυστέρηση.
Ο Κιγιανγκ λοιπόν όταν ρωτήθηκε γιατί το έκανε αυτό, απάντησε αφοπλιστικά: «Δεν φαντάζεστε τι ταλαιπωρία έχω ζήσει με τον browser αυτόν. Πόσο έχω υποφέρει στη δουλειά μου και πόσα προβλήματα αντιμετώπιζα καθημερινά. Όταν αποσύρθηκε ανακουφίστηκα».
Και μάλιστα ανέφερε και την φράση ενός γνωστού Ιάπωνα animator του Hayao Miyazaki: «Οι άνθρωποι συχνά ανακουφίζονται που οι μηχανές δεν έχουν ψυχή, αλλά εμείς ως ανθρώπινα όντα πραγματικά δίνουμε την καρδιά μας σε αυτές τις μηχανές»