ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ MERRIL LYNCH EKATONTΑΔΕΣ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ «ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ»
Mετά την την απίστευτη έκθεση της Merril Lynch με βάση την οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζούμε σε Matrix έρχεται το BBC με μια δημοσίευση στηριγμένη σε δηλώσεις φυσικών να επαναφέρει ξανά το θέμα στην επικαιρότητα με τίτλο «μπορεί να ζούμε μέσα σε ένα κομπιούτερ» δηλαδή είμαστε «ηθοποιοί» σε μια προσομοιωτική παράσταση εν αγνοία μας και όπου δεν έχουμε επιλέξει ούτε καν τους ρόλους.
Όσο κι αν αυτό ακούγεται προβληματικο για τον εγκεφαλό μας έχει πλέον βάσιμες επιστημονικές βάσεις και όλα οφείλονται στην ρημάδα την Κβανική Φυσική η οποία «γκρέμισε» την Νευτώνεια και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για να εισχωρήσει στην Ζωή αυτό που οι αρχαίοι αποκαλούσαν «Μαγεία».
Πριν δύο μήνες είχε εκδοθεί μια εκπληκτική ενημερωτική προς τους επενδυτές της Bank of America έκθεση από την Merrill Lynch στην οποία αντί για τις συνήθεις προβλέψεις έκπληκτοι όλοι είδανε ότι η γνωστή εταιρεία διαχείρισης πλούτου παρουσίαζε την άποψη ότι το περιβόητο «Μάτριξ» της γνωστής διάσημης κινηματογραφικής τριλογίας έχει πολλές πιθανότητες να συμβαίνει στα αλήθεια και ότι όλοι μας έχουμε 20-50% να ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση!
Την έκθεση τότε δημοσίευσε το Business Insider, οπότε αποκλείεται να είναι hoax.
Το σημείωμα ανέφερε πως «πολλοί επιστήμονες, φιλόσοφοι και ηγέτες του κόσμου των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι υπάρχουν 20-50% πιθανότητες οι άνθρωποι να ζουν ήδη σε έναν εικονικό κόσμο προσομοίωσης, ο οποίος ελέγχεται από υπολογιστές».
Παρέθετε μάλιστα σχετικές δηλώσεις τόσο από τον Έλον Μασκ, γενικό διευθυντή και επικεφαλής τεχνολογίας για την εταιρεία SpaceX, όσο και από τον καθηγητή Φιλοσοφίας της Οξφόρδης, Νικ Μπόστρομ.
Νωρίτερα το 2016, συμπλήρωνε, ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να συζητήσουν αυτή τη θεωρία.
«Είναι γεγονός ότι πλησιάζουμε τεχνολογικά πλέον στη δημιουργία φωτορεαλιστικών 3D προσομοιώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν αποκλείεται λοιπόν, δεδομένης της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη, στην εικονική πραγματικότητα, αλλά και της ισχύος των υπολογιστών, τα μέλη των μελλοντικών πολιτισμών να αποφασίσουν κάποτε να δημιουργήσουν μια προσομοίωση του κόσμου των προγόνων τους. Αν αποκλείσουμε την πιθανότητα να ζούμε ήδη μια προσομοίωση, τότε αποκλείουμε το ενδεχόμενο οι απόγονοί μας να δημιουργήσουν ποτέ τέτοια σύμπαντα εικονικής πραγματικότητας, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε», αναφέρει το σημείωμα.
Στην ίδια μελέτη,αναφέρεται ότι ακόμα κι αν ζούμε σε μια τέτοια προσομοίωση, δεν πρόκειται να το μάθουμε ποτέ.
Τώρα έρχεται το BBC για να αναρωτηθεί:
«Πολλοί Φυσικοί και Κοσμολόγοι είναι τώρα άνετοι με την ιδέα ότι όλοι ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση ενός γιγάντιου υπολογιστή και βιώνουμε ένα εικονικό κόσμο Matrix-style που από ελλειπή αντίληψη θεωρούμε πραγματικό
Τα ένστιτκά μας αντιδρούν φυσικά όλα μοιάζουν τόσο αληθινά το βάρος μιας κούπας στο χέρι μου, το πλούσιο άρωμα του καφέ που περιέχει οι ήχοι γύρω μου, πως μπορεί ένας τέτοιος πλούτος εμπειριών να είναι ψεύτικος;
Αλλά τότε αν αναλογιστούμε την εξαιρετική πρόοδο στην Πληροφορική και στις Τεχνολογίες Υπολογιστών μέσα σε λίγες δεκαετίες, τα κομπιούτερ μας έχουν προσφέρει παιχνίδια ασύλληπτου ρεαλισμού με αυτόνομους χαρακτήρες που απαντούν στις επιλογές μας όπως επίσης και προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας με ιδιαίτερα πειστική ισχύ
Είναι αρκετά για να σε κάνουν παρανοϊκό
Το Matrix έχει ήδη σχηματιτεί με το εξής αφήγημα. Οι άνθρωποι είναι κλειδωμένοι από μια σατανική δύναμη σε έναν κόσμο των ονείρων τον οποίο αποδέχονται ως πραγματικό
Υπάρχουν ταινίες που ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα αυτό στο παρελθόν όπως το έργο του David Cronenberg Videodrome (1983) και του Terry Gilliam το Brazil (1985).
Το ερώτημα είναι πως θα το μάθουμε; Και έχει σημασία;
futer
H ιδέα ότι ζούμε σε μια προσομοίωση έχει μερικούς πολύ δυνατούς υποστηρικτές.
Τον Ιούνιο του 2016 ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας στις νέες τεχνολογίες Elon Musk δήλωσε ότι οι πιθνότης είναι «ένα δισεκατομμύριο προς ένα εναντίον μας να ζούμε σε μια βασική πραγματικότητα».
Παρομοίως και ο μηχανικός της Google Ray Kurzweil υποστήριξε ότι «ίσως όλο τον Σύμπαν μας να είναι ένα επιστημονικό πείραμα κάποιου γυμνασιόπαιδα σε ένα άλλο Σύμπαν».