Επιστήμονες ανακάλυψαν οτι άνθρωποι με υψηλή συγκέντρωση Τ λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν ειδική ανοσία χωρίς να έχουν περάσει κορονοϊό, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature».
Ένα ξεχωριστό είδους ανοσίας στον κορονοϊό εντοπίστηκε σε εργαζόμενους σε νοσοκομεία που φροντίζουν ασθενείς με COVID-19, από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου και του Αυτοκρατορικού Κολεγίου του Λονδίνου NHS Trust, σύμφωνα με τα αποτέλεσμα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο αγγλικό επιστημονικό περιοδικό Nature.
Άτομα με πιθανή έκθεση στον κορονοϊό δεν αναπτύσσουν απαραίτητα θετικότητα σε αντισώματα, υποδηλώνοντας ότι ορισμένοι μπορεί να «καθαρίσουν» την λοίμωξη με το που εισβάλλει. Τα Τ-κύτταρα μπορούν να συμβάλουν στην ταχεία κάθαρση του κορονοϊού και άλλων λοιμώξεων από κορονοϊό.
Οι μελετητές θεωρούν ότι αυτά τα συγκεκριμένα Τ λεμφοκύτταρα σταματούν τον κορονοϊό απενεργοποιώντας το σύμπλεγμα ιικών πρωτεϊνών, το λεγόμενο σύμπλεγμα μεταγραφής-αντιγραφής το οποίο βοηθά στην αναπαραγωγή του ιού.
Όπως αποδείχθηκε, ακόμη και τα Τ κύτταρα από δείγματα αίματος που είχαν συλλεχθεί πριν από την πανδημία μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον SARS-CoV-2.
Κατά την άποψη των ερευνητών, αυτά τα Τ κύτταρα θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί από λοιμώξεις με κορονοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, χωρίς να υπάρχουν άμεσες αποδείξεις για το πώς ή πότε προήλθαν τα κύτταρα, είναι πιθανό να συνέβαλαν στον σχηματισμό τους και άλλοι παράγοντες.
Αναλυτικά σύμφωνα με την μελέτη:
Δεδομένα από δεκάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν μια δελεαστική πιθανότητα: ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να καθαρίσουν μια εκκολαπτόμενη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 από το σώμα τους τόσο γρήγορα που ποτέ δεν βγαίνουν θετικοί στον ιό ούτε καν παράγουν αντισώματα εναντίον του. Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι αυτή η αντίσταση παρέχεται από ανοσολογικούς παίκτες που ονομάζονται Τ κύτταρα μνήμης – πιθανώς εκείνα που παράγονται μετά από έκθεση σε κορονoϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα.
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Είναι πραγματικά εκπληκτικό ότι τα Τ κύτταρα μπορεί να είναι σε θέση να ελέγξουν μια λοίμωξη τόσο γρήγορα», λέει ο Shane Crotty, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla στην Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν έντονα ότι τα αποτελέσματά τους δεν δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν κοινό κρυολόγημα προστατεύονται από τον COVID-19. Και οι συγγραφείς αναγνωρίζουν επίσης ότι τα ευρήματά τους έχουν πολλές προειδοποιήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα ότι οι άνθρωποι μπορούν να σταματήσουν μια μόλυνση στα ίχνη της.
Η αναζήτηση ανθρώπων που δεν κολλάνε ποτέ COVID
Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου στο Nature, οι συγγραφείς εξέτασαν δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας από σχεδόν 60 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όλοι εργάστηκαν σε νοσοκομεία, θέτοντας τους σε υψηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον COVID-19, αλλά ποτέ δεν βρέθηκαν θετικοί ή παρήγαγαν αντισώματα στον ιό για τέσσερις μήνες μετά την εγγραφή τους στη μελέτη.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε 20 από αυτούς τους «οροαρνητικούς» συμμετέχοντες, τα Τ κύτταρα είχαν πολλαπλασιαστεί – ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προετοιμάζεται για την καταπολέμηση μιας λοίμωξης. Δεκαεννέα από αυτά τα άτομα είχαν επίσης αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται IFI27, η οποία σύμφωνα με τους συγγραφείς μπορεί να είναι ένας πρώιμος δείκτης μόλυνσης από κορονϊό.
Οι συγγραφείς λένε ότι αυτά τα δεδομένα αποτελούν ενδείξεις για «αποβολή λοιμώξεων», που σημαίνει ότι ο ιός εισέβαλε στο σώμα αλλά δεν κατάφερε να επικρατήσει.
Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι τα Τ κύτταρα σταματούν τον SARS-CoV-2 απενεργοποιώντας ένα σύμπλεγμα ιικών πρωτεϊνών που ονομάζεται σύμπλεγμα μεταγραφής αντιγραφής, το οποίο βοηθά τον ιό να αναπαραχθεί. Βρήκαν στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία: ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των οροαρνητικών συμμετεχόντων είχαν Τ-λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν αυτό το σύμπλεγμα από ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που προσβλήθηκαν από COVID-19.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ακόμη και τα Τ κύτταρα από δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν πριν από την πανδημία μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον κορονοϊό και αναγνώρισαν πιο έντονα το σύμπλεγμα αντιγραφής. Αυτά τα Τ κύτταρα θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί από λοιμώξεις από κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, αλλά χωρίς άμεσες ενδείξεις για το πώς ή πότε προέκυψαν τα κύτταρα, είναι πιθανό ότι άλλα ερεθίσματα συνέβαλαν στο σχηματισμό τους, λένε οι συγγραφείς.
- Home
- ΕΛΛΑΔΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
- ΚΟΣΜΟΣ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
- ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
- ΔΙΑΦΟΡΑ
- ΑΠΟΨΕΙΣ
- ΠΕΡΙΕΡΓΑ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- CONTACT US