«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λόγω της κρίσης της τουρκικής οικονομίας»! Η προειδοποίηση αυτή δεν προέρχεται από κάποιον αντίπαλο του Προέδρου Ερντογάν, αλλά από τον στενό συνεργάτη του, καθηγητή της Νομικής Δρ. Ιζέτ Εζγκένς,ο οποίος συμβουλεύει τον Τούρκο Πρόεδρο για νομικά ζητήματα.
Του Μιχάλη Ψύλου*
Με ανάρτησή του στο twitter, ο καθηγητής Εζγκένς γράφει χαρακτηριστικά: «Η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι των ξένων νομισμάτων έχει ξεκινήσει μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια «ΒΑΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΦΕΣΗ. Ως εκ τούτου, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ως κοινωνία για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, λόγω της βαριάς οικονομικής κρίσης που φαίνεται αναπόφευκτη».
Η ανάρτηση του καθηγητή Εζγκένς έχει προκαλέσει σάλο στην Γείτονα, καθώς θεωρείται ότι απηχεί τις ενδόμυχες απόψεις του Τούρκου προέδρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αναμενόμενη κοινωνική έκρηξη. Ο γνωστός δημοσιογράφος Μουράτ Γετκίν λέει ότι «ο Ερντογάν επιτρέπει την ελεύθερη πτώση της λίρας για να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να βρει τρόπο να φιμώσει την αντιπολίτευση».
«Έκαψε» 2,5 δις. Δολάρια σε λίγες ημέρες
Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, η λίρα έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας της. Η Κεντρική Τράπεζα έχει «κάψει» τις τελευταίες 15 ημέρες 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να στηρίξει τη λίρα, χωρίς αποτελέσματα.
Την ίδια ώρα, οι πραγματικοί μισθοί πέφτουν και το κόστος ζωής αυξάνεται. Ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης που υπολόγισε ότι το κόστος ζωής στη μητρόπολη αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 50% τον περασμένο χρόνο. Για παράδειγμα, ένας μέσος καταναλωτής πρέπει να ξοδεύει περίπου το 15% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός του, για να γεμίσει μία φορά το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του. Ο Ερντογάν εμμένει όμως στην αποτυχημένη πολιτική του και αύριο αναμένεται η Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει νέα μείωση των επιτοκίων από 15% σε 14%.
Πρόωρες εκλογές και στο βάθος …ΔΝΤ
Ο γνωστός Τούρκος καθηγητής Οικονομικών, Κορκούτ Μπορατάβ εκτιμά ότι «αν συνεχιστεί η μείωση των επιτοκίων, η κατάσταση θα βγει εντελώς εκτός ελέγχου». Όπως τονίζει, «υπάρχουν σημάδια διάλυσης στην εξουσία. Η οικονομία έχει φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο που αν η κυβέρνηση μπορέσει να δημιουργήσει μια πολύ μικρή περίοδο οικονομικής ανάσας, θα πάει σε πρόωρες εκλογές».
Υπενθυμίζοντας ότι το μερίδιο των μισθωτών στην εθνική καθαρή προστιθέμενη αξία μειώθηκε κατά 6,2 μονάδες από 45,3% σε 39,1% την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με επίσημα, ο καθηγητής Μπορατάβ, προσθέτει: «Υπάρχει μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση στην οικονομική ιστορία της Τουρκίας. Η κυβέρνηση έσυρε τη χώρα σε κοινωνική εξαθλίωση. Είτε αλλάξει η κυβέρνηση είτε όχι, το 2022, η Τουρκία έχει καταδικαστεί σε μια διαδικασία που περιλαμβάνει λιτότητα και πρόγραμμα του ΔΝΤ».
*Από τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
- Home
- ΕΛΛΑΔΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
- ΚΟΣΜΟΣ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
- ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
- ΔΙΑΦΟΡΑ
- ΑΠΟΨΕΙΣ
- ΠΕΡΙΕΡΓΑ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- CONTACT US