Ποιές χώρες τον υποστήριξαν;
«Παγωμάρα» επικρατεί από χθες στις τάξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μετά την αμετάβλητη στάση της Ρωσίας σε ένα πολύ σημαντικό ψήφισμα.
Πιο συγκεκριμένα, η ρωσική αντιπροσωπεία στο Σ.Α. του ΟΗΕ έθεσε βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος, που είχαν καταθέσει ο Νίγηρας και η Ιρλανδία, το οποίο δημιουργούσε μια γενική διασύνδεση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της διεθνούς ασφάλειας.
Αξίζει να σημεωθεί πως το σχέδιο αυτό καταψηφίστηκε από μόλις 2 κράτη (Ρωσία-Ινδία), ένα εκ των οποίων, η Ινδία, δεν έχει το δικαίωμα βέτο.
Η Κίνα δεν ψήφισε το σχέδιο ψηφίσματος επειδή απείχε εντελώς από την διαδικασία.
Το επίμαχο κείμενο ζητούσε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να «ενσωματώσει τους κινδύνους για την ασφάλεια που συνδέονται με το κλίμα ως ένα κεντρικό στοιχείο στις παγκόσμιες στρατηγικές των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη των συρράξεων».
Η Μόσχα αρνήθηκε να το πράξει αυτό με το επιχείρημα πως κάτι τέτοιο θα πολιτικοποιούσε μία σειρά από σοβαρά επιστημονικά ζητήματα.
Πάντως η αντίδραση των χωρών-μελών του Σ.Α. ήταν σφοδρή.
Οι περισσότεροι δήλωσαν απογοητευμένοι από την στάση της Ρωσίας, ενώ άλλοι, όπως οι εκπρόσωποι ης Ιρλανδίας και του Νίγηρα (που είναι μη μόνιμα μέλη του Σ.Α.) άσκησαν κριτική στο δικαίωμα του βέτου, το οποίο χαρακτήρισαν «αναχρονιστικό»:
«Λυπούμαστε για τη χρήση του βέτο υπό οποιαδήποτε συνθήκη και λυπούμαστε απόλυτα για τη χρήση του σήμερα. Η χρήση του αποτελεί ένα στίγμα στην κληρονομία αυτού του Συμβουλίου».
- Home
- ΕΛΛΑΔΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
- ΚΟΣΜΟΣ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
- ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
- ΔΙΑΦΟΡΑ
- ΑΠΟΨΕΙΣ
- ΠΕΡΙΕΡΓΑ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- CONTACT US