Λίγες μέρες μένουν για τη νέα μεγάλη πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η διαδικασία φαίνεται να έχει πρχωρήσει, αν και υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα με τα βοσκοτόπια.
Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο όλα δείχνουν ότι η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνει στα τέλη του Οκτωβρίου, ενδεχομένως από 26 έως 27 του μήνα και σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια γίνεται για ημερομηνία πριν την 28η Οκτωβρίου.
Το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των 650.000 και
πλέον δικαιούχων θα ανέρχεται σε 600 με 650 εκατ. ευρώ, θα αφορά δε
περίπου το 70% της βασικής ενίσχυσης.
Το υπόλοιπο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2021, δηλαδή το 30% της
βασικής, συν το πρασίνισμα, συν το μπόνους γεωργών νεαρής ηλικίας,
πρόκειται να καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα.
Πέρυσι η προκαταβολή στους δικαιούχους ξεκίνησε να δίνεται από το
απόγευμα της 21ης Οκτωβρίου. Ήταν ύψους 696.596.038,36 ευρώ, που
αντιστοιχούσε στο 70% και αφορούσε σε 539.609 αγρότες.
Σε συνάντηση που πραγματοποίησε την προηγούμενη Πέμπτη πάντως η
βουλευτής Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Παπακώστα, με τον
πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρη Μελά, μετέφερε, όπως αναφέρει η ίδια σε
ανακοίνωσή της, την αγωνία των παραγωγών σχετικά με την καταβολή της
προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν μέρος
των τρεχουσών αναγκών και εξόδων τους. Σε απάντησή του ο πρόεδρος κ.
Μελάς την διαβεβαίωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια,
προκειμένου να πιστωθεί η προκαταβολή μέσα στην τελευταία εβδομάδα του
Οκτώβρη.
Στο μεταξύ νέα χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα του 2020 ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια της χορήγησης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα 2020 τον Δεκέμβριο του 2020 και τον Ιούνιο του 2021, πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου επεξεργασία χορήγησης δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα 2020, κατόπιν της ολοκλήρωσης των ειδικών διοικητικών ελέγχων και του κλεισίματος του οικονομικού έτους.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συνολικά για το έτος 2020 χορηγούνται δικαιώματα εθνικού αποθέματος ύψους 44.999.974,86 ευρώ σε 24.648 γεωργούς. Οι δικαιούχοι γεωργοί μπορούν να ενημερωθούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» όπου αναρτήθηκε η ατομική τους πράξη προσδιορισμού δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης Εθνικού Αποθέματος 2020.
Επίσης, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με βάση την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4585/5-10-2021, εκφράζει την αντίθεσή του με την δημοσίευσή της λίγες μόλις μέρες πριν από την καταβολή των ενισχύσεων και ζητά την ανάκλησή της, ενώ αντίστοιχο αίτημα διατύπωσε και ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ) Λευτέρης Γίτσας. Αναλυτικότερα, σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο ΣΕΚ αναφέρει πως «οι αλλαγές που επιφέρει για τα μικρότερα του έτους αιγοπρόβατα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους βοσκότοπους που αναλογούν, χωρίς να είναι κατανοητή η αναγκαιότητά της, με άμεση επίδραση στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, λόγω και της αναδρομικής ισχύος τους».
Καταλήγοντας, τονίζει πως οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων μελών του είναι σημαντικές απ΄ όλη ην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό ζητά:
-Άμεση ανάκληση της νέας ΚΥΑ και για εφέτος να ισχύσει η προηγούμενη ΚΥΑ.
-Άμεση έναρξη διαλόγου με τις οργανώσεις των κτηνοτρόφων για το τι θα ισχύσει την επόμενη χρονιά.
Επίσης, την άμεση τροποποίηση της ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια ζήτησε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ Λευτέρης Γίτσας.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΔΟΚ, «με την ΚΥΑ για την αναδιανομή των βοσκοτόπων, εξαιρείται η εκτατική χοιροτροφία. Δηλαδή ο μαύρος χοίρος – μεταξύ άλλων – ο οποίος αποτελεί αναγνωρισμένη αυτόχθονη ελληνική φυλή, αλλά και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας».
Επίσης, τονίζεται πως η εν λόγω ΚΥΑ «έρχεται σε αντίθεση με όλο τον σχεδιασμό, αφού αφαιρεί βοσκοτόπια και ενισχύσεις, σκορπώντας την απογοήτευση στους σημερινούς κτηνοτρόφους, αλλά και σε όσους νέους σκοπεύουν να ακολουθήσουν αυτή τη νέα πρόταση».
Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του μαύρου χοίρου στο πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας, απ’ όπου έχει εξαιρεθεί.