Οι δυσβάστακτες αυτές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αποδίδονται σ’ ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που κρατάει σταθερά υψηλές τις τιμές στη χονδρική αγορά ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι οποίες έσπασαν όλα τα ρεκόρ τον Αύγουστο πυροδοτούμενες και από την υψηλή ζήτηση λόγω του παρατεταμένου καύσωνα.
Ο προβληματισμός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και συνολικά στην κυβέρνηση για τη νέα αυτή επιβάρυνση των καταναλωτών είναι έντονος, καθώς οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος αναμένεται να επιφέρουν αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», ο προβληματισμός έγκειται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργαλεία για τον περιορισμό των αυξήσεων αυτών, αφού κατά κύριο λόγο οι ανατιμήσεις οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες που συνδέονται με τη σημαντική άνοδο των τιμών του διοξειδίου του άνθρακα ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και το συνεχιζόμενο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου.
Επιπλέον αγκάθι αποτελεί η επιλογή της ρωσικής Gazprom, βασικής προμηθεύτριας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, να μην παραδίδει τις συμπληρωματικές ποσότητες που χρειάζεται η ευρωπαϊκή αγορά ενόψει του χειμώνα, έχοντας ως στόχο της να πιέσει τις ευρωπαϊκές αρχές να προχωρήσουν στην έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, σε συνδυασμό και με την αύξηση της ζήτησης LNG από τις χώρες της Ασίας. Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τις τιμές του εισαγόμενου καυσίμου στα 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 25 ευρώ τον Μάιο.
Η εικόνα που επικρατεί στις χονδρεμπορικές αγορές είναι αποκαρδιωτική, με τις τιμές να έχουν πάρει κυριολεκτικά «φωτιά» και να βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τα υψηλότερα επίπεδα τιμών να διαμορφώνονται στα Βαλκάνια και την Ελλάδα να κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής αγοράς, με τιμή στα 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του 2021.
Οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσειος που έχουν ήδη παραλάβει «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος βομβαρδίζουν τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο με παράπονα και διαμαρτυρίες. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ μία στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%98%ce%91-%ce%9c%ce%91%ce%a3-%ce%a0%ce%99%ce%9f%ce%a5%ce%9d-%ce%a4%ce%9f-%ce%91%ce%99%ce%9c%ce%91-%ce%9b%ce%bf%ce%b3%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%bf%ce%af-%cf%81%ce%b5%cf%8d%ce%bc%ce%b1/