Οι παγκόσμιες ανισότητες στην κατανομή των εμβολίων παραμένουν μια “καυτή πατάτα” για τους ισχυρούς του πλανήτη.
Τι κι αν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επανειλημμένα ζητήσει να πηγαίνουν εμβόλια της COVID-19 και στις φτωχές χώρες… Οι πλούσιες χώρες απορρίπτουν την έκκληση/σύσταση του ΠΟΥ και προχωρούν ακάθεκτες στον προγραμματισμό και τρίτης ενισχυτικής δόσης το αμέσως προσεχές διάστημα.
Υπόκλιση στον βωμό του κέρδους, παντελής έλλειψη ενσυναίσθησης, αίσθημα παντοδυναμίας έναντι του κορονοϊού; Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το αποτέλεσμα, δυστυχώς, παραμένει και προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση εκείνων που υποφέρουν και πέφτουν… σαν τα κοτόπουλα από την έλευση της COVID-19.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, λοιπόν, ζήτησε από τους 20 ισχυρούς του πλανήτη να ανατρέψουν την “επαίσχυντη”, όπως τη χαρακτήρισε, παγκόσμια ανισορροπία στο θέμα της πρόσβασης στα εμβόλια πριν από τον Οκτώβριο.
“Υπάρχουν πιθανόν είκοσι άνθρωποι στον κόσμο, που έχουν καθοριστικό ρόλο στην επίλυση αυτού του προβλήματος ίσης μεταχείρισης”, δήλωσε ο Μπρους Έιλγουορντ του ΠΟΥ.
“Ηγούνται μεγάλων εταιριών, που ασχολούνται με αυτό, ηγούνται στις χώρες που αγοράζουν την πλειονότητα των εμβολίων στον κόσμο και ηγούνται στις χώρες που τα παράγουν. Είναι ανάγκη αυτοί οι 20 άνθρωποι να πουν: Θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Θα φροντίσουμε ώστε το 10% (το πληθυσμού) κάθε χώρας να εμβολιαστεί”.
Σκανδαλώδης η στάση των πλούσιων χωρών
Ο ΠΟΥ εξοργίζεται όλο και περισσότερο με αυτό που θεωρεί σκάνδαλο ηθικής τάξης, δηλαδή το γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες συσσωρεύουν τα αποθέματα των εμβολίων, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες μόλις που εμβολιάζουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους.
Σχεδόν 4,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στις χώρες υψηλού εισοδήματος χορηγήθηκαν 104 δόσεις ανά 100 άτομα. Στις 29 χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα, χορηγήθηκαν μόνο δύο δόσεις ανά 100 άτομα.
Ο ΠΟΥ θέλει κάθε χώρα να εμβολιάσει τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της έως το τέλος Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον το 40% έως το τέλος του έτους και το 70% έως τα μέσα του 2022.
Η πρόταση βρετανού καθηγητή
Παράλληλα, πάνω από 20 ειδικοί συγκεντρώθηκαν, για να προετοιμάσουν τη μελλοντική κατάσταση στην Ευρώπη για την COVID-19 και δημοσίευσαν τα δεδομένα στο διεθνές περιοδικό «The Lancet».
Την ίδια ώρα, βρετανός καθηγητής καλεί τη χώρα του να δώσει εμβόλια στις χώρες, που δεν διαθέτουν, αντί να χορηγήσει τρίτη ενισχυτική δόση στους ήδη εμβολιασμένους.
Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων κατά της COVID-19 δεν είναι ακόμη αναγκαίες και τα εμβόλια θα πρέπει να δοθούν σε φτωχές χώρες, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εμβολίων της Οξφόρδης Άντριου Πόλαρντ.
Η Βρετανία σχεδιάζει, ήδη, ένα πρόγραμμα χορήγησης ενισχυτικής, τρίτης δόσης εμβολίου, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%88%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%a0%ce%9f%ce%a5-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%80%ce%b9%ce%bf-%ce%b9%cf%83%cf%87%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%82/