Ο Ερντογάν ετοιμάζει φιέστα, για ακόμα μία φορά, στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου μαζί με τις αρχές του ψευτοκράτους για την επέτειο του Αττίλα κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε, στην κλασσική ομιλία μετά την προσευχή της Παρασκευής, ότι θα υπάρξουν "καλά νέα" για το ψευδοκράτος.
Η ομιλία αυτή, προπομπός γεγονότων για τη φιέστα, δεν έγινε αποδεκτή με άνεση και χαρά από την τουρκική αντιπολίτευση ενώ ακόμα και οι Ακιντζί και Τατάρ σνομπάρησαν την ομιλία Ερντογάν. Ο νεο-σουλτάνος άλλωστε έχει σκοπό να ανακοινώσει πιθανότατα ένα εκ των δύο παρακάτω:
Είτε την εύρεση κοιτασμάτων γύρω από την Κύπρο
Είτε την αναγνώριση του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν
Την ανακοίνωση προσάρτησης του ψευδοκράτους στην ίδια την Τουρκία ως μοχλό πίεσης για την αποδοχή ενός νέου σχεδίου Ανάν από την ελεύθερη Κύπρο
Από τα παραπάνω, το 3ο είναι αυτό που έχει τις μικρότερες πιθανότητες αφού μία τέτοια κίνηση θα έθετε την Τουρκία προ τεράστιων προβλημάτων τόσο στον ΟΗΕ όσο και με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ αφού πλέον θα θεωρούνταν τουρκικό έδαφος με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ελλάδα.
Οι άλλες δύο περιπτώσεις κρίνονται πιο πιθανές με την μεν πρώτη να είναι απλά ένα επικοινωνιακό σόου για αν δικαιολογήσει ο νεο-σουλτάνος τα δις που ξοδεύει κάθε χρόνο για τα ερευνητικά και γεωτρύπανα που χρησιμοποιεί χωρίς αποτέλεσμα, η δε δεύτερη περίπτωση θα ήταν αποδοτικότερη αφού διπλωματικά η ΤΔΒΚ θα κέρδιζε ακόμα ένα πάτημα νομιμοποίησης στη μακροχρόνια προσπάθεια της Τουρκίας να νομιμοποιήσει διεθνώς το προτεκτοράτο της στη Βόρεια Κύπρο.
Το πρόβλημα για τον Ερντογάν δεν είναι αυτή τη στιγμή η διπλωματική κατάσταση της ΤΔΒΚ ούτε καν το ζήτημα της Κύπρου από τη στιγμή που τα ερευνητικά και γεωτρύπανά του σουλατσάρουν γύρω από την Κύπρο και εντός της ΑΟΖ της ανενόχλητα με την ανοχή Ε.Ε. της Κύπρου και φυσικά της Ελλάδας. Αυτό που απασχολεί πραγματικά πλέον τον Ερντογάν είναι η πιθανότητα να χάσει τις επόμενες εκλογές το 2023.
Οι δημοσκοπήσεις ήδη δείχνουν πτωτική πορεία και μάλιστα ραγδαία για το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν με το οποίο κυβερνά τη χώρα από το 2003. Η εκτόξευση του ίδιου και του κόμματός του έγινε λόγω της φανερά πολύ καλής οικονομικής πολιτικής του 2003-2012 με το 2013 να είναι η χρονιά μίας πρώτης πτώσης , μικρής βέβαια για την τουρκική οικονομία. Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία , τη Λιβύη και το Ιράκ εν μέρη, έδωσαν στον Ερντογάν κάποιες ενέσεις στις δημοσκοπήσεις αλλά ο περασμένος χρόνος υπήρξε αδυσώπητος τόσο γιατί οι κινήσεις Ερντογάν στη διεθνή σκηνή αντιμετωπίστηκαν από τον εξωτερικό παράγοντα με αποτέλεσμα κυρώσεις όπως η CAATSA, απώλειες στην Ιντλίμπ της Συρίας με μία εκεχειρία να συμφωνείται με τους Ρώσους ταπεινωτική το Μάρτιο του 2020 ενώ η πανδημία και η οικονομική συρρίκνωση που ακολούθησε, συνδυάστηκε με τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας.
Το αποτέλεσμα είναι μία Τουρκία με πολύ χειρότερη οικονομία από το 2019, πιεσμένη σε κάποιους διπλωματικούς τομείς , κερδισμένη σε κάποια πεδία όπως στη Λιβύη αλλά το ΑΚΡ έχει πτωτική πορεία με την αντιπολίτευση να ανεβαίνει διαρκώς σε ποσοστά. Η αντιπολίτευση ούτως ή άλλως χτυπά τον Ερντογάν σε βασικά ζητήματα όπως είναι η διατάραξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ με αφορμή τους S-400 αν και μερίδα της συμφωνεί με την κίνηση, επίσης στο πολύ βασικό ζήτημα των Σύριων μεταναστών, άνω των 3 εκ. Σύριων βρίσκονται στην Τουρκία.
Γενικά το ζήτημα των Σύριων μεταναστών είναι πολύ σοβαρό καθώς οι Τούρκοι έχουν ένα αντιαραβικό μένος αφού γνωρίζουν ότι οι Άραβες δε μπορούν αν εκτουρκοποιηθούν και επομένως τους θέλουν εκτός χώρας. Τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει ενεργό το ακόμα πιο σοβαρό κουρδικό ζήτημα, η αντιπολίτευση χτυπά ακριβώς εκεί που πονά η Κυβέρνηση Ερντογάν. Στο παρακάτω βίντεο ο αρχηγός του CHP τάζει την επιστροφή όλων των Σύριων μεταναστών στο συριακό έδαφος.
Βέβαια η Τουρκία δεν έχει κατακλειστεί μόνο από Σύριους αλλά κυριολεκτικά από όλες τις “φυλές του Ισραήλ” με χιλιάδες Αφγανούς ήδη να συρρέουν εντός της Μικράς Ασίας με σκοπό να μεταβούν πιο δυτικά και τα κυκλώματα μεταφοράς τους να θησαυρίζουν για ακόμα μία φορά εις βάρος τους και γεμίζοντας τις τσέπες όσων κάνουν human trafficking.
Επειδή ο νεο-σουλτάνος τα τελευταία δύο χρόνια ξέφυγε αρκετά από όσα θα περίμεναν οι διεθνιστές να κάνει, ο Ερντογάν βλέπει την ανατροπή να έρχεται, αυτό δείχνουν τα ποσοστά άλλωστε ( το ΑΚΡ έχει κάτω του 35% ) και η φιέστα στις 20 Ιουλίου στα κατεχόμενα εδάφη της Μεγαλονήσου με ανακοινώσεις για την παγκόσμια ειρήνη από το νεο-σουλτάνο, είναι μία προσπάθεια να πείσει πιθανότατα ότι είναι καλό παιδί για τη διεθνιστική τάξη.
Επίσης, ο Ερντογάν επιθυμεί το 2023 στις εκλογές εκείνης της χρονιάς και επετείου του τουρκικού κράτους να έχει πετύχει κάποια μεγάλη εθνική νίκη έναντι ενός αντιπάλου, με πιθανή ίσως προσάρτηση αρκετών εδαφών έτσι ώστε να καταστεί ο ίδιος ο νέος Κεμάλ στη συνείδηση των Τούρκων. Αν ελπίζει ότι θα πάρει παράταση, μόνο μετά από την επίδειξη των απαραίτητων διαπιστευτηρίων θα παραμείνει στην εξουσία.
https://www.el.gr/ethnos/etoimazei-fiesta-stin-kypro-o-erntoga/