Task force (ομάδα κρούσης) για το οργανωμένο έγκλημα με συνεργασία-“συνένωση” 9 αστυνομικών υπηρεσιών και μελλοντική μετατροπή τους σε Ελληνικό… FBI εναντίον της Greek Mafia.
Οι πολυσχιδείς δραστηριότητες των πρωταγωνιστών της ελληνικής μαφίας θα ερευνώνται παράλληλα από αξιωματικούς των συγκεκριμένων τμημάτων, μέσα από μία ενιαία τράπεζα δεδομένων και πληροφοριών.
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός συμπεριλαμβάνει την άντληση επαφών και πληροφοριών που αφορούν υπόπτους, από τα social media. Επίσης, κρίθηκε επιβεβλημένη η δημιουργία μιας αποτελεσματικής υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων, για πολίτες που καταγγέλλουν σοβαρές υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος προκειμένου να μην απειλούνται και αλλάζουν καταθέσεις στην ακροαματική διαδικασία.
Σε αυτή την επιχειρησιακή “ομάδα εργασίας” που θα ασχολείται με υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, θα συμμετέχουν αξιωματικοί της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (Δι.Δ.Α.Π.), Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής, Τμήματος Δίωξης κατά της Ιδιοκτησίας, Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών.
Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν εξειδικευμένα know how και νομικά εργαλεία για την επιτάχυνση των ερευνών, όπως άμεσες άρσεις τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου για την “ακολουθία του χρήματος” και συγκεκριμένα του μαύρου χρήματος που προέρχεται από διάφορες εκφάνσεις του οργανωμένου εγκλήματος.
Σημειώνεται πως διαπιστωμένα το 2019 διακινήθηκε “μαύρο χρήμα” ύψους περίπου 100.000.000 ευρώ. Η δημιουργία της κοινής “ομάδας δράσης” προϋποθέτει την ενίσχυση των συγκεκριμένων υπηρεσιών με προσωπικό και μέσα, απεμπλοκή τους από αστυνομικό έργο πέραν των αρμοδιοτήτων τους.
Ένα άλλο κομμάτι που συζητήθηκε στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν προχθές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοίδη, είναι η ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου στις φυλακές και παράλληλες τεχνολογικές δράσεις όπως η τοποθέτηση απενεργοποιητών κινητών τηλεφώνων jammer.
Στόχος η μετεξέλιξη αυτής της task force σε μία μεγάλη διεύθυνση που θα λειτουργεί στα πρότυπα του αμερικανικού FBI. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας μιας τέτοιας αστυνομικής υπηρεσίας, το οποίο έχει εξαγγελθεί και συμπεριληφθεί σε σχέδια νόμου αναδιάρθρωσης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., τρεις φορές, το 2010, 2014 και 2016, χωρίς όμως να προχωρήσει ουσιαστικά.
Το σχέδιο για τη δημιουργία του ελληνικού… FBI, όπως είχε καταρτιστεί τα προηγούμενα χρόνια, προέβλεπε την υπαγωγή του απευθείας στον Αρχηγό της Αστυνομίας και την διοίκηση, έλεγχο και εποπτεία του από αξιωματικό που θα λέγεται Γενικός Επιθεωρητής Ασφάλειας.
Αποστολή της θα είναι η πρόληψη και καταστολή εξαιρετικά σοβαρών ποινικών αδικημάτων και ιδίως αδικημάτων που τα οποία έχουν τα χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και την αντιμετώπιση ειδικών εγκλημάτων βίας και ιδίως τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών εγκληματικών ενεργειών, “οι οποίες στρέφονται κατά της ασφάλειας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος”.
Παράλληλα, η συγκεκριμένη υπηρεσία, θα έχει ρόλο συγκέντρωσης πληροφοριών μέσω των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών, την αξιολόγηση, ταξινόμηση, ανάλυση και διάθεση των επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών για την αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκληματικότητας.
Πηγή: warnews247.gr
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%88%cf%81%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c-fbi-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-greek-mafia-%ce%a4/