Συναγερμό έχει προκαλέσει στην Τουρκία η επέκταση της «θαλάσσιας βλέννας» που έχει δημιουργηθεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Κωνσταντινούπολης, συνιστώντας απειλή για τη θαλάσσια ζωή, αλλά και την αλιευτική βιομηχανία.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κλιματική αλλαγή, αλλά και η μόλυνση των υδάτων έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της συγκεκριμένης οργανικής ύλης, η οποία περιέχει ευρεία ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να «ανθίσει» όταν στο θαλασσινό νερό, υπάρχει ροή λυμάτων πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
Τα εναέρια πλάνα που καταγράφουν drones πάνω από την περιοχή, αποτυπώνουν φέρι μποτ και φορτηγά πλοία να διασχίζουν τη θάλασσα που έχει σκεπαστεί από την γκρίζα ουσία που μπορεί να προκαλέσει «ασφυξία» στη θαλάσσια ζωή.
«Η κατάσταση στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι αποτέλεσμα ανθρώπινων ενεργειών, συνέπεια των απορριμμάτων των νοικοκυριών και της μόλυνσης», περιγράφει στο πρακτορείο Reuters o σκηνοθέτης Ταχσίν Κεϊλάν, ο οποίος φτιάχνει ντοκιμαντέρ για τον αντίκτυπο της «θαλάσσιας βλέννας».
«Το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι μην ρίχνουμε τα απόβλητά μας στη θάλασσα. Η φύση δεν το αξίζει αυτό», προσθέτει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.
Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.
(Με πληροφορίες από reuters)
https://www.el.gr/paraxena/bizar/apokroystiki-vlenna-kalypse-ti-thalass/