Σε απόγνωση οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από το εμπάργκο των ΗΠΑ
Κάνοντας πράξη οι ΗΠΑ τις κυρώσεις στον τουρκικό αμυντικό τομέα, αρνήθηκαν την χορήγηση συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων Mark 41 Vertical Pulse System (VLS) για την πολυδιαφημισμένη τουρκική Φρεγάτα TCG Κων/πολη(F-515), στην καθέλκυση της οποίας παρέστη και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
Η Φρεγάτα F-515 είναι το πέμπτο πλοίο του προγράμματος MİLGEM και το πρώτο πλοίο κλάσης İSTİF, που καθελκύστηκε στις 23.01.2021.
Οι Τούρκοι κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο, δήλωσαν μέσω του προέδρου της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail DEMİR, ότι μετά το εμπάργκο των ΗΠΑ στην φρεγάτα αυτή, θα τοποθετηθεί το τουρκικό σύστημα κατακόρυφης εκτόξευσης πυραύλων (MDAS), για το οποίο δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα, ενώ σίγουρα δεν θα έχει καμία σχέση με την τεχνολογία του αμερικανικού συστήματος Mk41.
Το σύστημα MDAS, του οποίου οι δραστηριότητες ανάπτυξης έχουν επιταχυνθεί, δεν είναι ακόμη έτοιμο και θα αργήσει πάρα πολύ ακόμη, διότι οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει την μεταφορά τεχνογνωσίας από όλες τις πηγές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Τούρκοι διαπίστωσαν για πρώτη φορά το εύρος του εμπάργκο που εφαρμόζουν πλέον οι ΗΠΑ στην Τουρκία, κατανοώντας με σαφήνεια ότι κινδυνεύουν τόσο οι μονάδες επιφανείας τους όσο και η τουρκική πολεμική αεροπορία από την έλλειψη ανταλλακτικών.
Αυτό με την σειρά του σημαίνει λιγότερες εξόδους για τα τουρκικά αεροσκάφη και πολλά περισσότερα προβλήματα για τα τουρκικά πολεμικά πλοία που δρουν σε Λιβύη και Α.Μεσόγειο.
Η τουρκική αμυντική βιομηχανία δέχθηκε ένα σοβαρό πλήγμα λόγω του εμφανούς πλέον αμερικανικού εμπάργκο, ανακοίνωσε η τουρκική αμυντική βιομηχανία.
“Η Τουρκία θα συνεχίσει να επιδιώκει έναν πλήρως ανεξάρτητο αμυντικό κλάδο με την αποφασιστικότητά της να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να παράγει εθνικά συστήματα και τεχνολογίες”, τόνισε η ανακοίνωση μετά από συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της αμυντικής βιομηχανίας.
Η συνάντηση, υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέτασε νέα στρατιωτικά συστήματα για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
“Ως μέρος αυτού, αποφασίστηκαν διάφορα έργα για συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, πυρομαχικά και πυραύλους, διάφορες πλατφόρμες, ενώ αποφασίστηκε ο εκσυγχρονισμός συστημάτων”, κατέληξε η ανακοίνωση των Τούρκων.
Αν ή Άγκυρα επιχειρήσει να προμηθευτεί τεχνολογία από Κίνα και Ρωσία για μια σειρά αμυντικών προγραμμάτων που έχουν μείνει μετέωρα, θα δεχθεί ακόμα πιο ισχυρό πλήγμα από την Ουάσιγκτον.
Πλέον οι ΗΠΑ επιθυμούν δια μέσω αυτής της μεθόδου να “συνετίσουν” τον Ερντογάν, περιορίζοντας τις αμυντικές δυνατότητες του για επεκτατικούς πολέμους ειδικά στην Α.Μεσόγειο.
Την στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ και η αμερικανοτουρκική κρίση έχει γονατίσει τους Τούρκους, ο Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει τα πάντα.
Η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πρωτοφανή κρίση που θα καθορίσει το μέλλον της, ωστόσο ο Ρ.Τ. Ερντογάν συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις με τις ΗΠΑ. Το μέτωπο που πάει να δημιουργήσει κατά του Τ.Μπαίντεν μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική ανάφλεξη στην περιοχή της Μεσογείου και γι’αυτό ο Αμερικανός πρόεδρος επενδύει στην Ελλάδα με την αποστολή αμερικανικών δυνάμεων, θέλοντας να ελέγξει τις επόμενες κινήσεις των Τούρκων.
pentapostagma.gr
https://www.triklopodia.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%b7%cf%80%ce%b1-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%af%ce%b6%ce%bf%cf%85%ce%bd-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1-%ce%b3%cf%85%ce%bc%ce%bd%ce%ad/