Aπό την προσεχή Τρίτη 23 Φεβρουαρίου όσοι θα έχουν καταθέσει αρχικές αιτήσεις θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ
Περισσότερες από 390.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, μέχρι και χθες το βράδυ, γεγονός που δείχνει την ανάγκη για ρευστότητα εν μέσω πανδημίας.
Aπό την προσεχή Τρίτη 23 Φεβρουαρίου όσοι θα έχουν καταθέσει αρχικές αιτήσεις θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ
Τα κονδύλια της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 είναι περιορισμένο σε σύγκριση με τα κονδύλια που διατέθηκαν στις προηγούμενες και τα ποσά που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα είναι μικρότερα σε σχέση με εκείνα του 5ου και της 4ου κύκλου ενώ όταν θα κλείσει η πλατφόρμα mybusinessSupport όσοι έχουν υποβάλει αρχικές αιτήσεις θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ, με βάση και τους όρους που θα γνωστοποιηθούν με τη σχετική απόφαση.
Το ποσό που θα λάβουν θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που θα ορίζει η απόφαση, με βάση τη μείωση του τζίρου, το προσωπικό, τον ΚΑΔ και άλλα οικονομικά στοιχεία ενώ η πληρωμή αναμένεται να γίνει στις αρχές Μαρτίου. Το ελάχιστο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν είναι κλειστοί διαμορφώνεται σε 500 ευρώ και το ανώτατο στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.
Φαίνεται πως τα κριτήρια που ίσχυσαν και για τους προηγούμενους γύρους των Επιστρεπτέων είναι αυτά που θα ισχύσουν και τώρα, δηλαδή το βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση τζίρου κατά 20% αλλά και εάν ο ΚΑΔ της επιχείρησης είναι στους πληττόμενους.
Επίσης μένει να φανεί και το εάν θα μεγαλώσει η περίμετρος ένταξης με συμπερίληψη νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2020. Να σημειωθεί ότι 30.000 είναι οι νέες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν στα τέλη του 2019 ή στη διάρκεια του 2020 και της πανδημίας. Στις προηγούμενες φάσεις πάντως μπήκαν σταδιακά πολλές εξ αυτών.
Τι ισχύει
Τα ελάχιστα ποσά που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις εστίασης (από τις πλέον πληγείσες) αρχίζουν από τα 1.000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,2.000 ευρώ για επιχειρήσεις από 2 έως 5 εργαζόμενους, αυξάνονται στις 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 ως 20 εργαζόμενους, και ανέρχονται έως τις 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Αναλυτικότερα:
Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου το κατώτατο ύψος ενίσχυσης προσαυξάνεται:
σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,
σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και
σε 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Το 50% του κρατικού δανείου είναι μη επιστρεπτέο υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.
Τα ποσά είναι αφορολόγητα. Οι επιχορηγήσεις είτε θα εξαιρεθούν από τα έσοδα επιχειρήσεων- επαγγελματιών είτε οι ενισχύσεις θα γραφούν σε ειδικό κωδικό, ώστε να μην συνυπολογιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.
Πέντε πρώτοι κύκλοι Επιστρεπτέας
Μόλις χθες το Υπουργείο Οικονομικών, για λόγους ενημέρωσης και πλήρους διαφάνειας, κοινοποίησε τα αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Ειδικότερα, στα στοιχεία που παρατίθενται, αποτυπώνονται αναλυτικά, ανά Δ.Ο.Υ., το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων οι οποίοι τις έλαβαν, σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεχωριστά, αλλά και αθροιστικά στους 5 πρώτους κύκλους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από το επιτυχημένο αυτό εργαλείο, μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί με 6,8 δισ. ευρώ συνολικά 544.591 μοναδιαίοι Α.Φ.Μ., που αντιστοιχούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας, με τον βέλτιστο τρόπο, τα εγχώρια και ευρωπαϊκά διαθέσιμα εργαλεία και πόρους, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και ταμειακών δυνατοτήτων της χώρας, στηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας ώστε να ξεπεράσει την πρωτοφανή αυτή δοκιμασία με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες.
Με βάση τα στοιχεία των πρώτων πέντε κύκλων τα ποσά δόθηκαν:
Στις 6 ΔΟΥ της πρωτεύουσας (Α΄, Δ΄, ΙΒ΄, ΙΓ΄, ΙΖ΄ Αθηνών, μαζί και με την ΦΑΕ Αθηνών που έχουν την έδρα τους οι μεγάλες ανώνυμες εταιρίες) έχουν βεβαιωθεί δάνεια επιστρεπτέας συνολικού ύψους 1,151 δισ. ευρώ.
Στις 9 μεγαλύτερες ΔΟΥ της συμπρωτεύουσας (Α΄, Δ΄, Ε΄, Ζ΄, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Αμπελοκήπων, Ιωνίας Θεσσαλονίκης, μαζί και με την ΦΑΕ Θεσσαλονίκης) βεβαιώθηκαν ποσά δανείων 657,752 εκατ. ευρώ.
Στις 18 ΔΟΥ των νησιών της χώρας (Μυκόνου, Θήρας, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Ρόδου, Κω, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου, Χανίων, Μυτιλήνης, Σάμου, Χίου, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Αργοστολίου και Λευκάδος) και της Κρήτης τα συνολικά δάνεια της Επιστρεπτέας ανήλθαν σε 1,775 δισ. ευρώ.
Στα 6,8 δισ. ευρώ έφτασαν συνολικά οι ενισχύσεις από τους πέντε κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής με το ποσό αυτό να μοιράζονται 544.591 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. ενώ αρκετά ήταν και τα νησιά που έλαβαν σημαντικό κομμάτι από τη μερίδα του λέοντος.
https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%a4%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%bf-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%ce%b9%cf%84%ce%ae%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9/