Καιρός: Η «Μήδεια» αποτελεί παρελθόν ως καιρικό φαινόμενο, με τα όσα προκάλεσε να μνημονεύονται για πολλά χρόνια, σίγουρα, αφού άφησε πίσω της πολύ μεγάλα ύψη χιονιού στα ανατολικά προσήνεμα, γεγονός που την κατέταξε, δικαίως, στο τοπ 10 των χιονοκαιριών των τελευταίων πολλών ετών από πλευράς έντασης φαινομένου.
Τι δείχνουν σήμερα, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, τα παγκόσμια προγνωστικά καιρικά μοντέλα για την τάση και την πιθανή κατάβαση νέου ψυχρού μετώπου προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας;
Το GFS που είδε σχεδόν 15 ημέρες πριν την κάθοδο της Μήδειας, «βλέπει» ήδη εδώ και αρκετές ημέρες την επόμενη κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών προς τη χώρα μας. Και την τοποθετεί χρονικά στο διάστημα από 3 έως και 10 Μαρτίου, με αρκετά ψυχρές αέριες μάζες να κατορθώνουν και πάλι να μπαίνουν στο σύνολο της χώρας, ενώ η διέλευση ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού από τα δυτικά, θα προκαλέσει (εφόσον φυσικά επιβεβαιωθεί το σημερινό σενάριο) αρκετά έντονα φαινόμενα (βροχές και χιονοπτώσεις) σε πολλές περιοχές της χώρας.
Καθώς μιλάμε για τάση, 15 ημέρες πριν, θα επαναλάβουμε πως πολλά δεδομένα θα αλλάζουν καθημερινά, ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κακοκαιρίας. Βέβαιο είναι, πως μέχρι το τέλος του Φλεβάρη τίποτα το ιδιαίτερο δεν θα μας απασχολήσει καιρικά, με τον υδράργυρο να χτυπά και πάλι... 20άρια από την Τετάρτη.
Τα σημερινά δεδομένα, πάντως, εμφανίζουν ακριβώς την ίδια εικόνα και για τις χιονοπτώσεις, με την Αθήνα να θέτει και πάλι υποψηφιότητα να δει... άσπρη μέρα!
Δείτε στον πρώτο χάρτη του GFS την κίνηση των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη με τις μπλε αποχρώσεις να επανεμφανίζονται από τις 3 Μαρτίου και μετά στη χώρα μας και στο δεύτερο χάρτη τα φαινόμενα που δεν θα έχουμε μέχρι τότε, όταν και θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους βροχές και χιονοπτώσεις. Καθημερινή, αναλυτική ενημέρωση για τον καιρό, στο www.dokari.gr.
https://www.youtube.com/watch?v=0CV1hdsBi6c