Συντηρητική επανεκκίνηση το επικρατέστερο σενάριο για εκκλησίες
Παραμένει έντονα ο προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, καθώς τα κρούσματα του κορoνοϊού υποχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζει να είναι ασφυκτική παρά το γεγονός ότι διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα του lockdown.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως κρίσιμο ζητούμενο παραμένει, πάντα, η προστασία της δημόσιας υγείας και η μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας και με βάση αυτά τα δεδομένα θα αποφασιστεί ο ορίζοντας του επόμενου κύματος επιστροφής στην οικονομική κανονικότητα.
Πάντως οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα παρθεί, ενώ γίνονται διαρκείς συσκέψεις με ειδικούς έτσι ώστε να βρεθεί ο σωστός και ασφαλέστερος τρόπος για την επιστροφή της κοινωνίας ρε ρυθμούς κανονικότητας.
Συναγερμός για τη Δυτική Αττική
Την κατάσταση περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η Δυτική Αττική εμφανίζει τις τελευταίες επτά ημέρες υψηλή συγκέντρωση ιικού φορτίου, με τους λοιμωξιολόγους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου ως προς την ευλαβική τήρηση των μέτρων, αφού η αναλογία διαμορφώνεται μέχρι σήμερα σε 150 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμό.
Χριστούγεννα με…καθυστέρηση
Με βάση όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία, έκκληση «να υπάρχει η πρόβλεψη να πάμε λίγο παρακάτω», δηλαδή να μεταφερθεί το εορταστικό κλίμα «λίγες μέρες παρακάτω» απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας και ενώ επίκεινται από σήμερα μέχρι και το Σάββατο οι επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στα ερωτήματα-γρίφους που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση είναι η λειτουργία της αγοράς και των εκκλησιών, αλλά και το πλαίσιο των μετακινήσεων τις γιορτινές ημέρες, έχοντας καταλήξει ήδη σε μια μεγάλη ομάδα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων που θα αδρανοποιηθούν μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, η εστίαση, η διασκέδαση, τα χιονοδρομικά κέντρα και τα χειμερινά θέρετρα, ενώ σε περιορισμένο πλαίσιο επιτρέπονται και οι αθλητικές δραστηριότητες.
Σταδιακά βήματα
Παρά την προσπάθεια στεγανοποίησης, ο φόβος που ελλοχεύει στην επιστημονική κοινότητα είναι η πιθανή επίπτωση του ανοίγματος του λιανεμπορίου στο ιικό φορτίο. «Είναι επικίνδυνο το άνοιγμα ενέχει ένα ρίσκο. Μέχρι την άλλη εβδομάδα πιστεύω θα μπούμε σε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων» εκτίμησε χθες ο Καθηγητής Γενετικής, Μανώλης Δερμιτζάκης, ενώ εξίσου επιφυλακτικά εμφανίζονται και μέλη της Επιτροπής αναφορικά με την επανεκκίνηση της αγοράς.
Εισήγηση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου
Η διασπορά επιμένει παρά το γεγονός ότι διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα lockdown. Και σε αυτό το πλαίσιο, η επιτροπή των επιστημόνων εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 14 Δεκεμβρίου.
Όπως όλα δείχνουν, έπειτα και από την αρνητική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, το άνοιγμα του λιανεμπορίου μετατίθεται χρονικά. Με βάση ορισμένα σενάρια, ενδέχεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανοίξουν τα κομμωτήρια. Οριστικές αποφάσεις δεν υπάρχουν σε κάθε περίπτωση και όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών. Ωστόσο η κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Ενδεικτικά, καταγράφηκαν την Τετάρτη 578 διασωληνωμένοι, ενώ ακόμη 95 άτομα κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου.
- Home
- ΕΛΛΑΔΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΦΟΡΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- _ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ
- ΚΟΣΜΟΣ
- _ΚΟΣΜΟΣ
- _ΚΟΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- _ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
- ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
- _ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ
- ΙΣΤΟΡΙΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
- _ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ
- ΔΙΑΦΟΡΑ
- ΑΠΟΨΕΙΣ
- ΠΕΡΙΕΡΓΑ
- ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- CONTACT US