ΑΔΙΕΞΟΔΟ στο Αιγαίο...!!Θέλουν τα πάντα οι Τούρκοι, νέες εξελίξεις χθες βράδυ....!![ΒΙΝΤΕΟ]



 

Οι 6 λόγοι που επικαλούνται, επέκταση των χωρικών υδάτων σκέφτονται στην ΝΔ - «Χειρότερη η κατάσταση από τον Αύγουστο»

 

Η Άγκυρα, θέλοντας να μοιραστεί εκ νέου η τράπουλα στην Ανατολική Μεσόγειο, εποφθαλμιώντας το μισό Αιγαίο και τα κοιτάσματα στον Νότο του Ελληνισμού, επιρρίπτει ξανά στην Αθήνα τις ευθύνες για την κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το διαφαινόμενο ναυάγιο των διερευνητικών, την ώρα που οι Βρυξέλλες πιέζονται να εφαρμόσουν μερικές ή ολικές κυρώσεις στην οικονομική σχέση ΕΕ-Τουρκίας. Στον αντίποδα η Άγκυρα απειλεί με την αποστολή παράνομων μεταναστών, με τον Έβρο όμως να οχυρώνεται καθημερινά.

 

Σε μία εξέλιξη των τελευταίων ωρών, η γείτονα εξέδωσε εξασέλιδο ενημερωτικό σημείωμα που κυκλοφόρησε χθες το βράδυ.

 

Σε αυτό, επικαλείται 6 λόγους, με βάση τους οποίους, θεωρούν οι Τούρκοι ότι από την 12η Σεπτεμβρίου που αποχώρησε το Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Κύπρος αύξησαν την ένταση.

 

Διαβάστε τους και θα καταλάβετε, γιατί η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο και μάλιστα «θερμό».

 

Στο non paper που εξέδωσε αρχικά στα αγγλικά και στην συνέχεια στα τουρκικά με τίτλο «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου», η Άγκυρα επικαλείται:

 

    Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη, όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα» (ΖΗΤΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ).

    Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς» (ΖΗΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΗΣΙΩΝ).

    Τις εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας» (ΖΗΤΗΜΑ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ).

    Τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα» (ΖΗΤΗΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ).

    Πέρα των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Άγκυρας για την 28η Οκτωβρίου (ΕΔΩ ΓΕΛΑΝΕ).

    Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται drones από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή (ΖΗΤΗΜΑ ΣΥΜΜΑΧΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΑΠΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΉΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ).

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Τουρκία δεν θέλει να κάτσει σε κανένα τραπέζι διαλόγου, αλλά υπό την απειλή των όπλων και με ψέματα να πάρει ό,τι μπορεί.

 

Πριν από λίγο η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κα Σπυράκη, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία «να πάρει το κάτι παραπάνω», ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως πρέπει πια να αφήσει τις απειλές και να περάσει στις κυρώσεις.

 

«Η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή από εκείνη του περασμένου Αυγούστου. Ο Ερντογάν έχει επιλέξει να μην ακολουθήσει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών, προσπαθεί να αλλάξει τη θεματολογία (αποστρατικοποίηση, εναέριοι χώροι, αμφισβήτηση κυριαρχίας σε κάποια  νησιά του Αιγαίου).

 

Το γεγονός ότι εξέδωσε NAVTEX για δέκα ήμερες, δείχνει ότι θέλει να μετρήσει τις διεθνείς αντιδράσεις γι’ αυτό δεν εξέδωσε NAVTEX 30 ημερών

 

Η Τουρκία πιστεύει ότι μέσω θερμού επεισοδίου εντοπισμένου στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορέσει να μας ωθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οπού όλοι θα μας λένε ‘’βρείτε τα βρε παιδιά, γιατί μαλώνετε’’; Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή είναι η βασική του βούληση» ανέφερε από την πλευρά του, ο καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

 

«Βασικό μας χαρτί είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων… Από την ώρα που δεν έχουμε αυξήσει τα χωρικά μας ύδατα, και όσοι μιλούσαμε λοιδορούμασταν, το να ερχόμαστε σήμερα και να λέμε ότι άμα έρθει το Ορούτς Ρέις μεταξύ 6 και 12 μιλίων, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, έπρεπε να το είχαμε σκεφθεί πολλά χρόνια πριν. Casus belli ήταν για την Τουρκία και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η διπλωματία τα ξεπερνάει αυτά», υπογράμμισε για την τουρκική απειλή πολέμου σε περίπτωση επέκτασης των χωρικών υδάτων.

 

https://www.el.gr/ethnos/pros-thermo-adiexodo-sto-aigaio-the/