Μια ομάδα επιστήμονες από το εργαστήριο Jackson Laboratory στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ ανακάλυψαν μια μέθοδο ώστε οι αστροναύτες να παραμείνουν σε φόρμα στα μεγάλα διαστημικά ταξίδια.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι επιστήμονες έστειλαν 40 νεαρά ποντίκια στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), στις 19 Δεκέμβρη 2019. Ανάμεσα τους υπήρχαν και 8 γενετικά τροποποιημένα ποντίκια.
Συγκεκριμένα, για να αλλάξουν τη φυσική κατάσταση των ποντικιών, οι επιστήμονες μπλόκαραν γενετικά τις πρωτεΐνες που περιορίζουν την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι 24 από τα ποντίκια έχασαν το 18% των μυών και της οστικής μάζας τους, σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Όσο, δε, για τα μεταλλαγμένα ποντίκια που έφτασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με διπλάσιους μύες από τα υπόλοιπα, αυτά εντυπωσίασαν την ερευνητική ομάδα με τη φυσική τους κατάσταση, όταν επέστρεψαν στη Γη.
Παρομοίως, 8 κανονικά ποντίκια που μεταλλάχθηκαν έπειτα από γενετική τροποποίηση επάνω στον ISS επίσης αύξησαν σημαντικά τη μυϊκή τους μάζα όσο ήταν στο διάστημα.
Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν θα βοηθήσει μόνο τους αστροναύτες να παραμένουν σε φόρμα κατά τη διάρκεια μεγάλων σε διάρκεια διαστημικών αποστολών, αλλά θα αποδειχθούν χρήσιμες και σε ανθρώπους με αναπηρίες, που εξαναγκάζονται να ζουν καθηλωμένοι.
Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες απαιτούνται για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού φαρμάκου για τους ανθρώπους, που θα βοηθά στην ανάπτυξη μυϊκού ιστού και οστών, χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δημοσιεύτηκαν στην εξειδικευμένη επιστημονική επιθεώρηση, «Proceedings of the National Academy of Sciences».
sputnik/ photo unsplash
https://www.el.gr/scie-tech/erchontai-ta-metallagmena-pontikia-me/