ΜΟΣΧΑ – RIA Novosti....Που οδήγησε ο «ειδικός τρόπος» της Σουηδίας χωρίς Καραντίνα ΚΑΙ...ΧΩΡΙΣ...ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ....!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


ΜΟΣΧΑ – RIA Novosti....Που οδήγησε ο «ειδικός τρόπος» της Σουηδίας χωρίς Καραντίνα ΚΑΙ...ΧΩΡΙΣ...ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ....!!ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ








Επισκέπτες σε εστιατόριο στην   Στοκχόλμη, Σουηδία

© AFP 2020 / Jonathan Nackstrand

ΜΟΣΧΑ, 15 Μαΐου – RIA Novosti, Galia Ibragimova . Η Σουηδία έχει ξεπεράσει τους γείτονες  όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών από τον κοροναϊό, αλλά οι αρχές του βασιλείου εξακολουθούν να αρνούνται να θεσπίσουν καραντίνα και ζητούν μόνο αυξημένες προφυλάξεις. Η κυβέρνηση επιμένει ότι η κοινωνία θα παραμείνει ανοικτή, ακόμα και αν η πανδημία διαρκέσει. Το RIA Novosti έχει εξετάσει τους κινδύνους στη Σουηδία.

 “Θυσιάζοντας τους γέρους”

 Έχοντας επιλέξει τον τρόπο τους στον αγώνα κατά του κοροναϊού, οι Σουηδοί βγαίνουν ελεύθερα, στέλνουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία και σχολεία, κάνουν αθλήματα όχι μόνο στην ύπαιθρο  αλλά και σε γυμναστήρια, επισκέπτονται καφετέριες και εστιατόρια. Τα σύνορα του βασιλείου είναι ακόμα ανοιχτά.

 Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι ήπιοι περιορισμοί δεν θα φέρουν την οικονομία σε κρίση και σταδιακά η χώρα θα αναπτύξει συλλογική ασυλία. Το στοίχημα έγινε στη συνείδηση των κατοίκων, οι οποίοι χωρίς εξαναγκασμό κράτησαν την απόσταση και προσπάθησαν να είναι στο σπίτι όσο το δυνατόν περισσότερο. Το σύστημα υγείας, με αυτή την υπεύθυνη προσέγγιση, έπρεπε να αποφύγει την υπερφόρτωση.

 Σύμφωνα με επίσημες στατιστικές που δημοσίευσε ο ΠΟΥ, σε δέκα εκατομμύρια στη Σουηδία 28 χιλιάδες είναι οι ασθενείς και πέντε χιλιάδες αναρρώνουν. Υπάρχουν 3460 νεκροί, πολλές φορές περισσότεροι από τους γείτονές τους. Στη Νορβηγία, 229 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από covid-19, στη Φινλανδία – 284. Ο πληθυσμός σε κάθε μία από αυτές τις χώρες είναι πάνω από πέντε εκατομμύρια.

 Σχεδόν το ένα τρίτο των θυμάτων του κοροναϊού στη Σουηδία είναι ηλικιωμένοι. Οι κάτοικοι των γηροκομείων ήταν οι πιο ευάλωτοι, αν και πριν από την πανδημία η κοινωνική σφαίρα στο σκανδιναβικό βασίλειο θεωρήθηκε ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.

 Υπήρξε ένα κύμα κριτικής στον Τύπο. “Η Σουηδία θυσιάζει τους ηλικιωμένους. Μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών, κάναμε το χειρότερο. Σώζοντας την οικονομία με θανάσιμο ριψοκίνδυνο τρόπο”, έγραψε η τοπική ταμπλόιντ Aftonbladet.

 Οι μετανάστες έχουν χτυπηθεί σκληρά. Η χώρα έχει μεγάλη διασπορά από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Πολλοί δεν μιλούν σουηδικά, δεν ακολουθούν τις συστάσεις των γιατρών και των επιδημιολόγων. Ως αποτέλεσμα, ένας στους πέντε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωναϊό είναι μετανάστης.

 Αλλά η κυβέρνηση δεν αλλάζει πορεία και δεν βιάζεται να επιβάλει τους κανόνες συμπεριφοράς με τη βία.

“Η Σουηδική κοινωνία θα παραμείνει ανοιχτή. Η πανδημία μπορεί να διαρκέσει πολύ καιρό. Το να κρατήσεις τους ανθρώπους για μήνες στην αυτο-απομόνωση είναι εξίσου επικίνδυνο με την απελευθέρωσή τους απότομα, προκαλώντας ένα νέο κύμα του ιού”, εξήγησε ο Anders Tegnell, επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας.
© AFP 2020 / Jonathan Nackstrand

Ένας ιατρικός υπάλληλος σε μια σκηνή δοκιμής COVID-19 στη Στοκχόλμη, Σουηδία

Το σουηδικό παράδειγμα είναι μεταδοτικό, αλλά ύποπτο

 Το παράδειγμα της Σουηδίας ακολουθήθηκε για πρώτη φορά από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Μπόρις Τζόνσον προσελκύστηκε από την ιδέα της συλλογικής ασυλίας, αλλά οι επιδημιολόγοι από το Imperial College στο Λονδίνο, και ίσως η δική του ασθένεια, τον έπεισαν. Οι Βρετανοί ειδικοί επέμειναν: κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς ποιο μέρος του πληθυσμού πρέπει να αρρωστήσει για να αναπτύξει η χώρα μια συλλογική ασυλία.

 Η ιδέα φαίνεται αμφίβολη και για τον Ντόναλντ Τραμπ. Αν οι ΗΠΑ είχαν ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι, ο αριθμός των θυμάτων θα είχε φτάσει τα δύο εκατομμύρια, πρότεινε ο Αμερικανός ηγέτης. Έγραψε στο τουίτερ: “Η Σουηδία είναι διαφορετική από εμάς. Οι Σουηδοί είναι πειθαρχημένοι. Αλλά η χώρα πληρώνει υψηλό τίμημα για την απόφαση να μην εισαχθεί καραντίνα”.

 Και δεν υποστηρίζουν όλοι στη Σουηδία την πορεία της κυβέρνησης. Πολλοί πιστεύουν ότι η οικονομία θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την κρίση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου. Καφετέριες και εστιατόρια είναι ανοιχτά, αλλά τα έσοδα έχουν μειωθεί απότομα. Η τουριστική βιομηχανία υφίσταται κολοσσιαίες απώλειες, οι επιχειρηματίες κηρύσσουν πτώχευση. Οι αρχές υπόσχονται άτοκα δάνεια, αλλά είναι απίθανο να βοηθήσει πολύ.

 Ο πολιτιστικός κώδικας

 “Η έλλειψη γενικού κλειδώματος δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνονται μέτρα για την καταπολέμηση της COVID-19,” – τονίζει  το προσωπικό της Σουηδικής Πρεσβείας στη Ρωσία σε μια συνομιλία με το RIA Novosti.

 Και υπενθυμίζουν: «Οι ηλικιωμένοι έχουν ενημερωθεί από τη Σουηδική Αρχή Υγείας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και απαγορεύεται να επισκέπτονται οίκους ευγηρίας. Οι ηλικιωμένοι και οι φοιτητές μεταφέρθηκαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, υπάρχει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στις αρχές της κοινωνίας. Η Κυβέρνηση, με τη σειρά της, στηρίζεται στην προσωπική ευθύνη των πολιτών».

 Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την επιτυχία αυτού ή του μοντέλου αγώνα κατά του κορωναϊού, τόνισε η πρεσβεία. Οι κάτοικοι της Στοκχόλμης συμφωνούν επίσης με αυτό, σε συνέντευξη με το RIA Novosti.

 “Δεν πρέπει να πιστεύει κανείς ότι η ζωή μας δεν έχει αλλάξει.” Ναι, κανείς δεν πηγαίνει κοντά στους περαστικούς ή δεν  ελέγχει τις κινήσεις του εδώ. Αλλά τα πάντα εδώ γύρω μας θυμίζουν μια επιδημία», λέει η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης Γιούλια Ουστίνοβα. – Κάθε λεωφορείο έχει αφίσες: “Σας ευχαριστούμε που δείξατε σεβασμό και κρατώντας τις αποστάσεις σας”. Οι τοίχοι των εμπορικών κέντρων καλύπτονται με κλήσεις σε όλες τις γλώσσες για να επαγρυπνούν. Αντί για αφίσες, υπάρχουν μηνύματα: «Ο κινηματογράφος είναι κλειστός μέχρι η ζωή να μην μοιάζει πλέον με κινηματογράφο». Οι καφετέριες είναι άδειες».
© REUTERS / Πρακτορείο Ειδήσεων TT/Χένρικ Μοντγκόμερι

Στοκχόλμη οι κάτοικοι στο Πάρκο Ralambshov κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 coronavirus.


Το γεγονός ότι το ιταλικό σενάριο αποφεύχθηκε μπορεί ήδη να θεωρηθεί επιτυχία, πιστεύει ο ιστορικός, ανώτερος ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) Peter Topychkanov. “Η Σουηδία απέχει πολύ από τέτοιους τρομακτικούς αριθμούς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα λειτουργούν. Οι αρχές παραδέχονται επίσης τις αποτυχίες. Ειλικρινά λένε ότι η επιδημία είναι μια μεγάλη ιστορία και ότι θα είναι δυνατό να αποτιμηθεί  σε μερικά χρόνια”, δήλωσε ο Τοπιτσάνοφ στο RIA Novosti.

 Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του, κανείς δεν βιώνει αυξημένο άγχος: «Επικοινωνώ με τους γείτονες, τους γονείς των παιδιών στο σχολείο, το νηπιαγωγείο και όλα στο περιβάλλον μου είναι ήρεμα. Το επίπεδο εμπιστοσύνης στις αρχές εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό. Οι Σουηδοί δεν χτυπούν τους εαυτούς τους στο στήθος με υπερηφάνεια ότι αντιμετωπίζουν τον κορωναϊό καλύτερα από τους γείτονές τους. Αντιθέτως, δεν έχουν αλαζονεία.

 Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζουν σε μια νέα πραγματικότητα. Όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου, οι Σουηδοί περιορίζουν την κίνηση, την επαφή με συγγενείς και φίλους, δεν κάνουν σχέδια για το καλοκαίρι και καταλαβαίνουν ότι τα δυσκολότερα πράγματα μπορούν ακόμα να είναι μπροστά μας. Αλλά τονίζουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζωή τους, όχι μέσω εξαναγκασμού.

 https://ria.ru/20200515/1571457221.html

https://tokoutsavaki.blogspot.com/2020/05/blog-post_61.html#mor