Ticker

10/recent/ticker-posts

ΜΑΙΟΣ 2020-ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ-ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ-[ΦΩΤΟ]

ΜΑΙΟΣ 2020-ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ-ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ-[ΦΩΤΟ]








Προηγμένες συμβουλές φύτευσης σπόρων

Τι προσέχουμε όταν φυτεύουμε σπόρους

Γνωρίστε το σπόρο σας. Εξετάστε τον σπόρο πριν από τη φύτευση. Οι μεγάλοι σπόροι, ειδικά εκείνοι της οικογένειας των οσπρίων (Legume-Fabaceae), έχουν αδιαπέραστο περίβλημα που μπορεί να απαιτούν γδάρσιμο (τσίμπημα ή τρίψιμο) πριν από τη φύτευση.

Οι μικρότεροι σπόροι της οικογένειας των Χειλανθών (Lamiacea της οικογένεια μέντας) εκτιμούν επίσης το γδάρσιμο μέσο τριψίματος για να ξυπνήσουν (βλαστίσουν) - τρίψτε σε μια οθόνη σπόρου νούμερου 8 ή σε γυαλόχαρτο μεσαίου τύπου.

Οι σπόροι που μοιάζουν με βελόνες στην οικογένεια των Αστεροειδών (Asteracea) δεν χρειάζονται γδάρσιμο ποτέ. Χρειάζονται πλούσιο χώμα σε γλάστρες και βλαστάνουν σε ζεστές θερμοκρασίες.

Η παρατήρηση του μεγέθους και του σχήματος του σπόρου πριν τους φυτέψετε, θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τον σπόρο και να τον διαφοροποιήσετε από τους ψεύτικους όταν εμφανιστούν.

Γνωρίστε το φυτό σας. Εάν κατανοείτε τις φυσικές συνθήκες καλλιέργειας για το φυτό με το οποίο εργάζεστε, αυτό συνήθως μεταφράζεται στην κατανόηση του κατάλληλου μείγματος εδάφους για τη φύτευση των σπόρων. Το λευκό φασκόμηλο (White Sage - Salvia apiana) είναι ένα φυτό της ερήμου, επομένως η φύτευση στην άμμο και η διατήρηση στο έντονο φως βελτιώνει πολύ την πιθανότητα να βλαστήσουν οι σπόροι στην εγχώρια καλλιέργεια.
Ελαφρόπετρα και άμμος αναμεμιγμένα με κομπόστ

Οι σπόροι απαιτούν μια αίσθηση θέσης. Οι σπόροι κατά την φύτευση, πρέπει να συμπιεστούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι παραμένουν στον αρχικό τους προσανατολισμό, δεν επιπλέουν όταν ποτίζονται και δεν μετατοπίζονται με την πάροδο του χρόνου και σπαταλούν πολύτιμη ενέργεια για τον επαναπροσανατολισμό της αναδυόμενης ρίζας τους. Αυτό σημαίνει γενικά:

    Ένα μείγμα ταχείας αποστράγγισης (ενσωματώστε λευκή χονδροειδή ελαφρόπετρα και καθαρή άμμο στο γλάστρες σας ή απλώς φυτέψτε σε χοντρή καθαρή άμμο). Χρησιμοποιήστε μικρό χαλίκι που πουλάνε στα καταστήματα ζωοτροφών ή βρείτε στα τοπικά λατομεία. Μπορείτε να προσφέρετε θρεπτικά συστατικά αργότερα.
    Το πότισμα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εκτοπίζεται ο σπόρος. Για μικρούς σπόρους, ισιώστε την επιφάνεια του χώματος, πασπαλίστε τους σπόρους σε μια καλά καθορισμένη σειρά, επισημάνετε επιμελώς, πιέστε τους σπόρους προς τα κάτω στο μείγμα χώματος και στην αρχή ποτίστε με νερό με φειδώ. Ποτίστε με νερό πάλι μόνο αφού αρχίσει να στεγνώνει η επιφάνεια. Με υπερβολικό πότισμα οι σπόροι μπορεί να μετακινηθούν.

Απόσβεση. Κατανοήστε ότι οι σπόροι θα βλαστήσουν και στη συνέχεια θα ξεφλουδίσουν ή θα σαπίσουν εάν ποτίζονται πολύ συχνά, ειδικά εάν οι θερμοκρασίες είναι δροσερές, αλλά μερικές φορές και στα ζεστά μέρη. Χωρίστε τα σπορόφυτα σε λογική απόσταση για να προάγεται την υγεία τους και αντοχή στα παθογόνα (π.χ. φυτοφθόρα).

Ζέστη έναντι ταλαντώσεων. Τα περισσότερα ετήσια φυτά (π.χ. ντομάτες και πιπεριές) θα γίνουν καλύτερα σε ένα πλούσιο μείγμα χώματος με ζεστές θερμοκρασίες (περίπου 21 βαθμούς Κελσίου). Το μαρούλι δεν θα βλαστήσει εάν οι θερμοκρασίες φτάσουν τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Πολλά δέντρα υπερκαλλιέργειας και ποώδη πολυετή θα γίνουν καλύτερα σε ένα κρύο θερμοκήπιο όπου οι θερμοκρασίες είναι κρύες τη νύχτα και ζεστές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η εξωτερική μεταχείριση είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να εξασφαλιστεί η ταλάντωση της θερμοκρασίας.
Προηγμένες συμβουλές φύτευσης σπόρων

Για παράδειγμα, με το ακόνιτο, τον κράταιγο, τον σαμπούκο ή τη νάρδο, τοποθετείστε τους σπόρους στη σκιά το φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης και αφήστε τους ένα μεγάλο κύκλο (χειμώνα έως άνοιξη) και μικρό κύκλο διάρκειας (νύχτας - μέρας) να δουλέψει στους σπόρους έως ότου βλαστήσουν τελικά. Οι σπόροι του κράταιγου βλαστάνουν μετά από 12 μήνες είτε φυτεύονται την άνοιξη είτε το φθινόπωρο.
Σπορόφυτα κάτω από T-5 φώτα ανάπτυξης φυτών

Φώτα ανάπτυξης φυτών και στρώματα θερμότητας. Στη φύση, η θερμότητα προέρχεται από ψηλά (τον ήλιο) και όχι από κάτω, επομένως είναι καλύτερο να παρέχουμε ακόμη και ζέστη από ένα φως που μεγαλώνει (από πάνω), από το να μαγειρεύουμε τις ρίζες με θερμικό στρώμα.
Τα φώτα ανάπτυξης 8 λαμπτήρων T-5 είναι ένας τυπικός εξοπλισμός και είναι φανταστικός! Καλύτερα να τοποθετήσετε τα φώτα ανάπτυξης στο θερμοκήπιο και να τα ανάβετε και να τα σβήνετε σύμφωνα με τους κύκλους φωτός της σεζόν.

Η τριήμερη βλάστηση στο λευκό φασκόμηλο (Salvia apiana) είναι τυπική, όταν ο σπόρος φυτεύεται σε άμμο και προσανατολισμένο 12 ίντσες κάτω από τα φώτα καλλιέργειας T-5.

Τα φώτα ανάπτυξης φυτών στο θερμοκήπιο βοηθούν στη διασφάλιση καλύτερων ποσοστών επιβίωσης των φυτών που λαμβάνονται από το τεχνητό φως στο φυσικό φως. Αυτή η μετάβαση είναι πάντα δύσκολη!

Ωστόσο, τα φώτα καλλιέργειας δεν λειτουργούν πολύ καλά για την ανάπτυξη μεγαλύτερων φυτών. Χρησιμοποιήστε το φως για να βλαστήσετε τους σπόρους και στη συνέχεια, μεταμοσχεύστε τα φυτά σε μεμονωμένες γλάστρες και διατηρήστε τα στο θερμοκήπιο για προετοιμασία για φύτευση σε εξωτερικούς χώρους. Χρονολογήστε ανάλογα τις φυτεύσεις σας.

Τι δεν πρέπει να κάνετε. Μην προσπαθήσετε να μουλιάσετε μικρούς σπόρους σε νερό πριν από τη φύτευση. Δεν το χρειάζονται και θα διαπιστώσετε ότι οι υγροί σπόροι είναι κολλημένοι και είναι δύσκολο να τοποθετηθούν στη σειρά. Θα απορροφήσουν το νερό τους σε εύθετο χρόνο!

    Μην φυτεύετε σπόρους σε τύρφη, εκτός εάν το φυτό συνήθως αναπτύσσεται σε τύρφη (π.χ. Heather, Calluna vulgaris).
    Μην φυτεύετε σπόρους μεταξύ στρώσεων χαρτοπετσέτας, εκτός εάν το φυτό αναπτύσσεται συνήθως σε χαρτοπετσέτες (π.χ. κανένα).
    Μην φυτεύετε σπόρους στο υπόγειο ή σε άλλες σκοτεινές περιοχές.
    Φυτέψτε τα όπου μπορούν να πάρουν φυσικό φως, ακόμα και λίγο ήλιο.

Σπορόφυτα βασιλικού

Κρατήστε το σπόρο βασιλικού στο φως πριν από τη φύτευση και αφιερώστε λίγο χρόνο για να αφιερώσετε τις ενέργειές σας προς όφελος όλων των όντων, στη συνέχεια φυτέψτε τους σπόρους και –αφήστε το. Οι καλλιεργητές αποκομίζουν μεγάλο όφελος από την αλληλεπίδραση με τη δύναμη ζωής. Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια είναι μεταξύ του σπόρου και της φύσης.