Ticker

10/recent/ticker-posts

EKTAKTO>To Δημόσιο λίγο πριν την αδυναμία καταβολής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων;Πρόκειται πράγματι για μια παγκόσμια καταιγίδα για την οποία κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος.


EKTAKTO>To Δημόσιο λίγο πριν την αδυναμία καταβολής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων;Πρόκειται πράγματι για μια παγκόσμια καταιγίδα για την οποία κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος.










Οπως αποκαλύπτει η Καθημερινή μπαίνει πλέον στο τραπέζι η μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων λόγω της τρύπας στον προυπολογισμό που ανοίγει η επέλαση του Coronavirus.

Πρόκειται πράγματι για μια παγκόσμια καταιγίδα για την οποία κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος.

Ειδικά στη περίπτωση της Ελλάδας εάν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορεί κανείς να ψέξει τη κυβέρνηση αυτό είναι η καθυστέρηση της να προχωρήσει σε επαναστατικές μεταρρυθμίσεις από τα πρώτα δευτερόλεπτα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πίστευε ότι έχει χρόνο στη διάθεσή του-μία τουλάχιστο 4ετία.

Έτσι αντί με το καλημέρα να καταργήσει τα φορομπηχτικά χαράτσια, να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή στο 10-12%, να ξηλώσει το πελατειακό κράτος της ΔΕΗ, της ΕΡΤ και των χρεοκοπημένων δημοσίων οργανισμών που μας στοιχίζουν 6 δις ευρώ το χρόνο άφησε τις όποιες μεταρρυθμίσεις για το μέλλον.

Ιδού λοιπόν το μέλλον. Στο μεταξύ  προσπάθησε να παίξει κατενάτσιο με τα λεφτά που είχε αφήσει στα ταμεία η φορολεηλασία του Σύριζα.

Δυστυχώς η πανδημία δεν χαρίστηκε στους ρυθμούς της κυβέρνησης με αποτέλεσμα να φθάσουμε σήμερα στο σημείο να υπερασπίζεται ο Τσίπρας τους ελεύθερους επαγγελματίες δικηγόρους τους οποίους είχε λεηλατήσει με πρωτοφανές ιδεοληπτικό μένος και “αρχιλήσταρχους” τους Κατρούγκαλο-Τσακαλώτο.

Στη ΔΕΗ τώρα, η νέα κυβέρνηση όχι μόνο δεν προχώρησε στον εξορθολογισμό της κατάστασης αλλά μαζί με τη νέα διοίκηση προσέλαβε και ένα σκασμό νεοδημοκράτες στα πιο τεμπέλικα πόστα. Τα ίδια και στην ΕΡΤ.

Και να που φθάσαμε στο σημείο μηδέν: Το κράτος να μη μπορεί να θρέψει την ιερή αγελάδα του, τους δημοσίους υπαλλήλους. Καπούτ.

Το ρεπορτάζ της Καθημερινής κάνει λόγο για μειώσεις. Μόνο που δεν απέχουμε πολύ από την ολοκληρωτική παύση πληρωμών. Τέρμα τα δίφραγκα. Τέρμα τα λεφτόδενδρα.

Γράφει λοιπόν η Ειρήνη Χρυσολωρά στη Καθημερινή προαναγγέλοντας την αντίστροφη μέτρηση:

H τρομακτική πίεση που ασκείται στον προϋπολογισμό εξαιτίας του κορωνοϊού στήνει σενάρια μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, όχι άμεσα, αλλά στους επόμενους μήνες, αν η κρίση συνεχιστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε χθες ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας ότι προς το παρόν δεν είναι στο τραπέζι. Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε συνέντευξή του στο Θέμα FM, ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αυτό μέχρι σήμερα και ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν ότι «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότητα».

Επί της ουσίας, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν δεν έχει μπει στο τραπέζι κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής και δεν θα μπει αν η κρίση κρατήσει άλλον ένα μήνα, αλλά, αν διαρκέσει 3-4 μήνες ή αν φτάσουμε έως τον Σεπτέμβριο, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας έχει πει πως η χώρα διαθέτει επαρκή ρευστότητα έως τον Ιούνιο, δεδομένο που όμως μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο, καθώς διευρύνεται ο κύκλος των μέτρων.

Επίσης, πηγές επισημαίνουν πως στο υπουργείο Οικονομικών μεταφέρεται ένας προβληματισμός για το γεγονός ότι το βάρος της κρίσης περνάει για άλλη μια φορά στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το Δημόσιο συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τους υπαλλήλους του. Κάτι που προφανώς ενισχύει την προοπτική επιμερισμού του κόστους –μελλοντικά– και σε αυτή την κατηγορία υπαλλήλων.

Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμού του Μαρτίου, ελπίζοντας ότι τα έσοδα δεν θα καταρρεύσουν και κάποιοι θα εκμεταλλευθούν την έκπτωση του 25% που δίνεται σε όσους εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρότι δικαιούνται αναστολή. Είναι βέβαιο, όμως, ότι ο Μάρτιος και –ακόμη περισσότερο– ο Απρίλιος θα είναι μήνες δημοσιονομικής εκτροπής. Το ερώτημα είναι πόσο θα κρατήσει αυτή η εκτροπή και ως προς αυτό δεν υπάρχουν ασφαλείς προβλέψεις, καθώς η Ιατρική δεν μπορεί να απαντήσει.

Ο κ. Σταϊκούρας τοποθέτησε, εξάλλου, το μέγεθος της προβλεπόμενης ύφεσης στο 3% για φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση θα διαρκέσει 3 μήνες, έως τον Ιούνιο. Από κει και πέρα, δεν απέκλεισε δυσμενέστερα σενάρια. Οπως εξήγησε, το βασικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε πρόβλεψη της ΕΚΤ για ύφεση 5% φέτος, ενώ υπάρχει και το δυσμενές σενάριο της ΕΚΤ για ύφεση 8,7%.

Σχετικά με το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Σύνοδος Κορυφής εξαιτίας της αδυναμίας συμφωνίας για έκδοση κορωνο-ομολόγου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε: «Σίγουρα θα υπάρξει ένας μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης όσον αφορά το ταμειακό ζήτημα, γιατί το έχουν πρώτα ανάγκη οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, αλλά δεν ξέρω αυτή τη στιγμή αν θα εξελιχθεί σε κορωνο-ομόλογο. Οι Γερμανοί αρνούνται γιατί το ομόλογο αυτό είναι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αυτό θέλουν να πουν, ότι δανεικά χωρίς όρους δεν υπάρχουν».

Ο ίδιος εξήγησε ότι οι προτεινόμενοι πόροι του ESM, που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ και προτείνεται να διατεθούν ως προληπτικές πιστωτικές γραμμές (ECCL), με όρους, δεν επαρκούν για να αντιμετωπισθεί το μέγεθος του προβλήματος.

Πρόσθεσε, πάντως, πως η Ελλάδα έχει ακόμη ταμειακά διαθέσιμα, «δεν είναι στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία, που αναγκάστηκε, όταν βγήκε προχθές στις αγορές, να δανειστεί εσωτερικά».


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.