ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ...;;;;;;Την αποστολή Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη αποφάσισαν στην συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ....!![ΒΙΝΤΕΟ]

ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ  ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ...;;;;;Την αποστολή Ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη  αποφάσισαν στην συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού  στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ....!![ΒΙΝΤΕΟ]







Την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Λιβύη, προκειμένου να συμμετάσχει στην διαδικασία ειρήνευσης της χώρας και εκπαίδευσης των νέων λιβυκών ενόπλων δυνάμεων, αποφάσισαν στην συνάντησή τους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ.

Eπίσης συμφωνήθηκε η συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επιβολή εμπάργκο στη μεταφορά όπλων προς τη Λιβύη, με τον όρο όμως ότι θα συμμετάσχουν και άλλα μέλη κράτη της ΕΕ, καθώς πιθανότατα αυτή η στρατιωτική δομή  θα έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία.

Σε ότι αφορά την σύνθεση των δυνάμεων, αυτή αφορά κυρίως στελέχη των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, αλλά και του πυροβολικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, καθώς δεν ήταν επίσημη η επίσκεψη, και διήρκησε 40 λεπτά, ο Χ.Χαφτάρ επίσης ενημέρωσε τον Ελληνα πρωθυπουργό για την κατάσταση στην Λιβύη και για τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Ο κ. Χαφτάρ ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμός.

Ο παρεμβατικός ρόλος της Τουρκίας

Ο κ. Χαφτάρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σάρατζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χαφτάρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης.

Άκυρο το μνημόνιο Ερντογάν-Σάρατζ
Από την συζήτηση, η οποία κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συγκρατείται η ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χαφτάρ για την ακυρότητα του Μνημονίου Σάρατζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Ζοζέπ Μπορέλ: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να στείλει στρατιώτες στη Λιβύη

«Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εφαρμογή και παρακολούθηση της κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως και με στρατιώτες, για παράδειγμα στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της ΕΕ», δήλωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Στην ειδική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, κατέστη πολύ σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να το κάνει αυτό», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, o oποίος ζήτησε επίσης να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής. «Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε επιφορτιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα, το εμπάργκο όπλων είναι αναποτελεσματικό, κανείς δεν ελέγχει εκεί οτιδήποτε», όπως είπε.

Ο κ. Ζοζέπ Μπορέλ επέκρινε μεν την αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι «ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν τουλάχιστον να προετοιμάσουν μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός μεταξύ των εχθρικών μερών στη Λιβύη. Αυτή είναι μια δυνητικά καλή είδηση για τον λαό της Λιβύης, αλλά δεν είναι απαραίτητα η επιβεβαίωση της μεγάλης επιρροής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, είναι σημαντικό η διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.