ΥΓΕΙΑ-ΓΡΙΠΗ τύπου Α (Η1Ν1) και παιδιά:Βασικές Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης-- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς - Μέτρα προφύλαξης για παιδιά- Μαριαλένα Κυριακάκου ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ


ΥΓΕΙΑ-ΓΡΙΠΗ  τύπου Α (Η1Ν1) και παιδιά:Βασικές Οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης της γρίπης-- Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς - Μέτρα προφύλαξης για παιδιά- Μαριαλένα Κυριακάκου ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ
 



Είναι αλήθεια πως οι τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίζονται από έντονη ανησυχία καθώς ο ιός της γρίπης κάνει έντονη την εμφάνιση και την εκδήλωσή του. Μόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης καταγράφηκαν 128 δείγματα θετικά για τον ιό της γρίπης τύπου Α, εκ των οποίων τα 108 άνηκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1). Παρόλο αυτά, ο ρυθμός αύξησης της δραστηριότητάς της στο γενικό πληθυσμό, εντάσσεται στο αναμενόμενο πλαίσιο της εποχικής γρίπης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πράγματι ο Φεβρουάριος χαρακτηρίζεται ως μήνας έξαρσης της γρίπης, η εμφάνιση της οποίας μπορεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο. Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να ακολουθούν με απόλυτη ακρίβεια τις οδηγίες του παιδιάτρου. Η γρίπη αποτελεί μία οξεία νόσο, που οφείλεται σε διάφορα στελέχη ιών και προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα του ανθρώπου. Η μετάδοση του ιού από άτομο σε άτομο είναι εξαιρετικά γρήγορη και εύκολη και για το λόγο αυτό είναι καλό να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής υγιεινής για προφύλαξη και πρόληψη.
Γρίπη Τύπου Α (Η1Ν1) - Ποιος μπορεί να νοσήσει

Σε γενικές γραμμές τα υγιή άτομα μπορεί να νοσήσουν, αλλά ξεπερνούν σχετικά εύκολα τη γρίπη χωρίς περαιτέρω σοβαρές επιπλοκές για την υγεία τους. Ωστόσο σύμφωνα με την πρόσφατη εγκύκλιο του ΚΕΕΛΠΝΟ στις ομάδες υψηλού κινδύνου εντάσσονται παιδιά άνω των 6 μηνών με παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων, όπως κάποιο χρόνιο νόσημα, καθώς και άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών και τα οποία νοσούν από κάποια ασθένεια.

Γρίπη Τύπου Α (Η1Ν1) - Ποιοι θα πρέπει να εμβολιάζονται

Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης ενάντια στη γρίπη είναι ο εμβολιασμός. Στις ομάδες για τις οποίες κρίνεται απαραίτητος ο εμβολιασμός εντάσσονται και τα παιδιά με χρόνια νοσήματα. Το εμβόλιο κατά της γρίπης περιλαμβάνει 1 μόνο δόση ετησίως και ανάλογα με την ηλικία καθορίζεται η δόση. Αναλυτικότερα, για τα βρέφη άνω των 6 μηνών χορηγούνται 0.5ml, έπειτα από τις υποδείξεις του FDA, ενώ για τα παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για 1η φορά ή που έχουν λάβει μόνο 1 δόση αντιγριπικού εμβολίου στο παρελθόν θα πρέπει να χορηγηθούν 2 δόσεις με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 28 ημερών.
Γρίπη Τύπου Α (Η1Ν1) - Ποια είναι τα συμπτώματα για καταγραφή ενός κρούσματος

Προκειμένου να καταγραφεί ένα περιστατικό ως κρούσμα του ιού της γρίπης θα πρέπει στην κλινική περιγραφή να περιλαμβάνονται τα παρακάτω συμπτώματα με αιφνίδια έναρξη: βήχας, υψηλός πυρετός, μυαλγία και κεφαλαλγία. Η περαιτέρω διάγνωση της νόσου επιβεβαιώνεται με ανίχνευση του αντιγόνου, του νουκλεϊκού οξέος του ιού της γρίπης, εργαστηριακά.
Γρίπη Τύπου Α (Η1Ν1) - Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης

Σύμφωνα και με την εγκύκλιο που εστάλη για ενημέρωση των σχολικών μονάδων, δίνεται ιδιαίτερη προστασία στη λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ο καλός και συχνός αερισμός των χώρων και το προσεκτικό φτέρνισμα με χρήση χαρτομάντιλων για περιορισμό της μετάδοσης του ιού μέσω σταγονιδίων.

Σε κάθε περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι, να μην ξεχνούν να συμβουλεύονται τον παιδίατρο σε οποιαδήποτε υποψία συμπτώματος του ιού και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του, καθώς είναι αυτός που γνωρίζει το ιστορικό του παιδιού και μπορεί να αξιολογήσει την κλινική του εικόνα.
Γρίπη Τύπου Α (Η1Ν1) - Πότε επιστρέφει το παιδί στο σχολείο

Θα πρέπει να περάσουν 48 ώρες χωρίς να έχει πυρετό για να επιστρέψει στο σχολείο.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.


Loading...