Μωρά γεννιούνται χωρίς χέρια στη Γαλλία – Σε απόγνωση οι γιατροί


Μωρά γεννιούνται χωρίς χέρια στη Γαλλία – Σε απόγνωση οι γιατροί
 


 
Επί μια δεκαετία, από το 2007 έως το 2017, σε τρεις αγροτικές περιοχές στη Γαλλία συνολικά 13 μωρά γεννήθηκαν χωρίς χέρια -ή χωρίς μέρος του χεριού- και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί.
Σύμφωνα με τον Guardian, αρχικά οι γαλλικές αρχές είχαν χαρακτηρίσει τα περιστατικά «τυχαίο γεγονός».
Ωστόσο η Remera, ένας ερευνητικός οργανισμός, το χαρακτήρισε «σκάνδαλο», αφού η αλληλουχία 13 τυχαίων γεννήσεων παιδιών χωρίς χέρια, είναι μαθηματικώς απειροελάχιστη.
Μάλιστα οι γιατροί του οργανισμού εικάζουν πως το φαινόμενο μπορεί να συνδέεται με τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Όμως οι επιστήμονες των γαλλικών αρχών που ανέλαβαν να διερευνήσουν την υπόθεση, δεν κατάφεραν να βρουν κάποιον κοινό στοιχείο ή συνθήκη πίσω από τις παρόμοιες υποθέσεις.
Παραδέχτηκαν ότι βρέθηκαν μπροστά σε αδιέξοδο και ανακοίνωσαν ότι σταματούν την έρευνα.
Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε πρώτη φορά κοντά στο χωριό Ντριγιάμ στην ανατολική Γαλλία, όπου 7 μωρά γεννήθηκαν χωρίς χέρια, μεταξύ του 2009 και του 2014.
Όλα έμεναν σε μία ακτίνα 17 χιλιομέτρων από το χωριό Ντριγιά, σε μια περιοχή που καλλιεργούνται ηλιολούλουδα και καλαμπόκι.
Τρία χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε πως ακόμα τρία παιδιά γεννήθηκαν χωρίς χέρια, από το 2007 έως το 2008, στην πόλη Μουζίλ, στη δυτική Γαλλία.
Επίσης το 2015 έγινε γνωστό ότι καταγράφηκαν ακόμη τρεις περιστατικά στην πόλη Γκιντέλ, από το 2011 έως το 2013.
Η δημόσια υγειονομική υπηρεσία, Santé Publique France, είπε ότι σε ετήσια βάση γεννιούνται 150 μωρά με παρόμοιες παραμορφώσεις.
Μάλιστα, ενώ επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι τραγική για τις οικογένειες που βιώνουν το πρόβλημα, ωστόσο, υποστηρίζει πως τα περιστατικά αυτά δεν αποτελούν απόκλιση από τον προβλεπόμενο, εθνικό μέσο όρο, παρά την ύποπτη γεωγραφική και χρονική σύμπτωση τους.
Ο Φρανσουά Μουρντιγιόν, διευθυντής της υπηρεσίας που ανέλαβε την υπόθεση, διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιοι ελεγκτές μίλησαν με τις οικογένειες, αλλά δεν βρέθηκε κανένα κοινό στοιχείο -όπως τα φυτοφάρμακα για παράδειγμα- μεταξύ των περιπτώσεων, που να δικαιολογεί αυτές τις παραμορφώσεις.
Έτσι η δημόσια υγειονομική υπηρεσία έκλεισε την έρευνα.
Η Εμανουέλ Αμάρ, επιδημιολόγος και διευθύντρια του Remera που ερευνά τις βρεφικές ανωμαλίες είπε πως τα συμπεράσματα της ομάδας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά και ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν με παραμορφώσεις στην περιοχή είναι 58 φορές υψηλότερη από το φυσιολογικό.
«Είναι σαν να λέμε στις οικογένειες ότι ήταν απλώς ”κακή τύχη” και πρέπει να ζήσουν με τα αναπάντητα ερωτήματα».
Η Remera διεξήγαγε τη δική της έρευνα για την υπόθεση. Μίλησε με μητέρες για να δουν εάν υπάρχει κάτι κοινό. Ήδη έχουν αποκλείσει γενετικούς παράγοντες, όπως επίσης χρήση φαρμάκων, αλκοόλ, ή κάποιου φαγητού στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Το μόνο που έχουν κοινό αυτές οι μητέρες είναι ότι ζουν σε πολύ αγροτικές περιοχές».
Συνδέουν δε τις παραμορφώσεις με κάτι στον τρόπο ζωής σε αυτές τις αγροτικές περιοχές μετά από γεννήσεις και ζώων, όπως μοσχάρια, χωρίς ουρές ή πλευρά στο Σαλαμόντ, ένα άλλο χωριό στο Εν, στις ίδιες περιόδους που καταγράφηκαν οι γεννήσεις των παιδιών χωρίς χέρια.
«Εκτιμάται ότι έχει να κάνει κάτι με τη γεωργία», λέει η Αμάρ, χαρακτηρίζοντας ζωτικής σημασίας την ανάγκη οι γαλλικές αρχές να διεξάγουν μια ολοκληρωμένη έρευνα.
Όπως είπε, η Remera αντιμετωπίζει περικοπές στη χρηματοδότηση και δεν μπορεί να συνεχίζει μόνη της έρευνα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.

Loading...
loading...