ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ Το αμερικανικό think tank ''STRATFOR''!!ΠΡΟΒΛΕΨΗ «ΣΕΙΣΜΟΣ» των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ για τους ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ…ΡΑΓΔΑΙΕΣ εξελίξεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2018!![ΒΙΝΤΕΟ]

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΑΠΟ Το αμερικανικό think tank ''STRATFOR''!!
ΠΡΟΒΛΕΨΗ «ΣΕΙΣΜΟΣ» των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ για τους ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ…ΡΑΓΔΑΙΕΣ εξελίξεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2018!![ΒΙΝΤΕΟ]





 
Το αμερικανικό think tank STRATFOR δημοσιεύει την έκθεση προβλέψεών του για τις σημαντικές γεωπολιτικές εξελίξεις στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Προκλήσεις, μέτωπα, συμμαχίες, οικονομία κι ανατροπές.
Τα κυριότερα σημεία της έκθεσης έχουν ως εξής: Παγκόσμιο εμπόριο
– Θα ενταθούν οι πιέσεις στο παγκόσμιο εμπόριο από την συνέχιση της ριψοκίνδυνης προστατευτικής εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ, με περισσότερους δασμούς προς την Κίνα αξίας 200 δις. δολαρίων. Η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA θα ολοκληρωθεί, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αποφύγει μάλλον τους αμερικανικούς δασμούς στις αυτοκινητοβιομηχανίες της.
– Η μονομερής αμερικανική πολιτική στον τομέα των δασμών και των κυρώσεων θα ωθήσει τις περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία και το Πακιστάν, να επιδιώξουν δεσμούς με μη-δυτικά κράτη και θα οδηγήσουν παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Ευρώπη, στην ανάκτηση της κυριαρχίας τους στους τομείς οικονομίας και ασφάλειας.
Τιμές πετρελαίου
– Μια απότομη πτώση στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν καθώς και παραγωγικά προβλήματα σε χώρες όπως η Λιβύη, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα και το Ιράκ, θα στρεβλώσουν την παγκόσμια προσφορά, θα διατηρήσουν υψηλότερες τιμές πετρελαιοειδών, και θα αυξήσουν τις αμερικανικές πιέσεις προς τη Σαουδική Αραβία να χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα παραγωγική της ικανότητα για να εξισορροπήσει την αγορά.
Αναδυόμενες χώρες – Τουρκία
– Τα ανωτέρω θα εντείνουν τις πιέσεις στις αναδυόμενες χώρες όπως στην Αργεντινή, στην Ινδία, στη Νότια Αφρική και στη Βραζιλία, και περισσότερο στην Τουρκία, την πιο ευάλωτη από όλες, όπου η οικονομική της κρίση θα διευρυνθεί από την επιδείνωση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την εμμονική αντίδραση του Προέδρου Ερντογάν στις περιοριστικές πολιτικές και μεταρρυθμίσεις. Ο Ερντογάν δεν θα αναζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ αλλά κυρίως από φίλους συμμάχους, όπως το Κατάρ, την Κίνα και τη Ρωσία, που δεν θα είναι όμως επαρκής. Το επόμενο τρίμηνο θα χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση και την ένταση με τις ΗΠΑ για να συγκεντρώσει εθνικιστική υποστήριξη και εάν προκηρύξει πρόωρες δημοτικές εκλογές θα ακολουθήσουν κατόπιν οι όποιες μεταρρυθμίσεις.
Ευρωπαϊκή Ένωση: Ιταλία και Brexit
– Στην ΕΕ. η Ιταλία θα ταρακουνήσει τις αγορές με τα σχέδιά της για δημοσιονομική επέκταση, αλλά η πίεση της αγοράς θα κρατήσει τη Ρώμη εντός των ευρωπαϊκών ορίων για τα ελλείματα. Χωρίς ακόμη συμφωνία στον ορίζοντα για το Brexit, τα χρονικά περιθώρια σφίγγουν τους επόμενους μήνες και οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ θα αναλάβουν από τους τεχνοκράτες την προσπάθεια αναζήτησης μιας συμφωνίας αποχώρησης. Η Γαλλία θα προωθήσει την εφαρμογή των προτάσεών της για μεταρρύθμιση της ΕΕ, αλλά θα αντιμετωπίσει αντίσταση από τη Βόρεια Ευρώπη και από το ηπειρωτικό μπλοκ που θα επικεντρώνεται σε πιο επείγοντα ζητήματα, όπως οι εμπορικές διαφορές και το Brexit.
Ιράν
– Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Η.Α.Ε. και το Ισραήλ θα συνεχίσουν τη στρατηγική αποδυνάμωσης του Ιράν σε περιφερειακό επίπεδο, με σημαντικές επιπτώσεις στην ιρανική οικονομία από τις κυρώσεις και συνεπαγόμενες εσωτερικές αναταραχές, τις οποίες θα καταφέρει να διαχειριστεί η Τεχεράνη, σε περιβάλλον όμως έντασης των εσωτερικών πολιτικών ανταγωνισμών.
Συρία
– Θα γίνουν εμφανή τα περιορισμένα όρια της επιρροής του Κρεμλίνου στη Συρία, σε ότι αφορά την στρατηγική της για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου, ενώ το κλίμα επαφών Μόσχας- Ουάσινγκτον θα επιβαρυνθεί από τις αμερικανικές κυρώσεις. Η Ρωσία θα προσπαθήσει να εξισορροπήσει το Ιράν και την Τουρκία στο Idlib και η Τουρκία θα εμείνει στα όρια ελέγχου της. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να πλήττει το Ιράν στο εσωτερικό της Συρίας, οι ΗΠΑ δεν θα αποχωρήσουν από την περιοχή και οι συμμαχικές τους δυνάμεις του SDF θα προσεγγίσουν διακριτικά το καθεστώς της Δαμασκού.
πηγη


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Loading...
loading...